1: 4sin^2x=3 2: 2sin^2x=1 3: 2sinx=3cosx 4: sin2x=sin (3x-pi)?
egyáltalán nem értem még a legalapvetőbb sin, cos egyenletet sem...
ha valaki röviden el tudná magyarázni, hogy kell egy ilyennek nekiállni, az jó lenne.
Bár rég tanultam, de az első valahogy így van:
sin^2x=3/4
sinx=gyök(3/4)=gyök3/2
Utána inverz szinusz a számológépen és megvan.
A másodikat ugyanígy
A harmadik:
sinx/cosx=tgx=3/2
Számológép inverztangens...
Negyediknél a szinuszok szerintem elhagyhatók.
x=pí
csak még fontos, hogy általában két megoldás van
pl az elsőnél:
sinx=gyök(3/4)=gyök3/2
előző jól mondta hogy géppel kiszámolod az inverzét ,de:
nem tudom tanultátok-e az egyséhógnyi sugarú körös cuccot:
itt az elsőnél nem csak a 60fok, amit a gép kiad, hanem a 120 is megoldás.
És még itt sincs vége, mert ha nincs alaphalmaz akkor:
x1=60+k*360
x2=120+k*360
k egy egész szám
ugyan így a többinél, ha nem tanultátok, akkor nézz utána neten, vagy ha máshogy akkor jó:)
de lényeg h több megoldás is lehet
nem tudom, én ezzel az egységyni sugarú körrel tanultam, és azzal simán tiszta.
Nem tudom tanultad-e , ha nem kérd meg a tanárod mondja el, azzal lehet legjobban megértani sztem
nem merem megkérdezni ,mert elmondja úgy, hogy egy szót sem értek belőle. Teljesen emelt szintű anyagokat veszünk, aztán középszintűeket meg nem is tudunk megcsinálni.
Majd valamelyik osztálytársamat megkérdem.
Köszi! ;)
figyelj elmagyarázom az elsőt:
4sin^2x=3 le lehet osztani néggyel:
sin^2x=3/4 sin^2x ugyanaz, mint (sinx)^2 tehát gyököt lehet vonni mindkét oldalból:
sinx=gyök(3/4)=gyök3/gyök4=gyök3/2 A számológépeden kell már csak sin-1 gyök3/2-t beírni, így kapod hogy hatvan fok. A párja 180-60 fok, azaz 120 fok +k*360, ahogy már írták.
A 2. tök ugyanez.
A 3.-nál először átrendezel: sinx=3/2 cosx, azaz sinx/cosx=3/2 sinx/cosx=tgx, tehát tg-1 3/2 a számológépen.
A negyediken mindkét oldalon szinusz van, el lehet hagyni, mivel sin2x akkor = sin3x-pí, ha 2x=3x-pí, azaz x=pí
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!