Hogy tudom eldönteni egy molekuláról, hogy királis-e vagy sem?
Ööö...
Ezt milyen forrásból tudod így?
Egyébként pedig, ha a molekula tükörképe nem hozható fedésbe a molekulával (forgatással), akkor királis. Mint a két kezed, tükörképei egymásnak, de nem tudod egymásba forgatni őket.
Másképpen: ha van benne olyan atom, amihez 4 különböző ligandum kapcsolódik, akkor királis (és az az atom a kiralitáscentruma).
De pl. itt vannak ezek, ezek közül egy királis:
2-metilpentán
3-metilheptán
2,2-dimetilbután
3-etiloktán
4-propilnonán
egyikben sincs kiralitássentrum, mégis egyik királis..ezt a forgatásost meg nem nagyon tudom elképzelni..:(
A 3-metilheptanban van kiralitascentrum!
Rajzold fel, a 3. C-atomhoz kapcsolodik egy H, egy eti-csoport, egy metilcsoport es egy butilcsoport. Ez lesz a molekula kiraliascentruma.
A forgatashoz: ha lerajzoltad az elozot, akkpr rajzold le a tukorkepet is. Most probald meg elkepzelni, hogy az egyiket elkezded fprgatni, hogy tokeletesen fedje
a masikat. Nem fog sikerulni. Ha viszont egy olyannal probalkozol, ami nem kiralis, nem negy kulonbozo csoport kapcsolodik hozza, akkor sikerulnie kell fedesbe hozni oket. En is igy ertettem meg, plusz kezes pelda.
Bocsi a toresert, telefonrol irok, rossz gombot nyomtam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!