3 alábbi könnyű fizika feladatra mi a válasz?
Sziasztok!
Következő 3 feladatra sürgősen megoldást kellene találnom, ha tudtok kérlek segítsetek! (Levezetésre is szükségem lenne.)
1,Egy vitorlás 6 km/h állandó sebességgel halad. A vitorla felülete 40 °-os szöget zár be a haladási iránnyal. A szél 200 N merőleges erőt fejt ki a vitorlára. Mekkora a víz által a vitorlásra kifejtett közegellenállási erő, és a kormánylapátra ható oldalirányú erő? Mekkora a szélerő által végzett munka 500 m úton? Mekkora a szélerő teljesítménye?
2,50 dkg tömegű testre F=1 N+2[N/m]x-4[N/ m2]x2 függvény szerint változó erő hat. Mekkora a test sebessége 20 cm út megtételekor?
3,Egy aszinkron motor fordulatszáma 1410 RPM, a forgórész átmérője 10 cm. Mekkora a forgórész tehetetlenségi nyomatéka, ha a forgórész perdülete 2 kgm2/s? Legalább mekkora fékezőnyomatékot kell kifejteni ahhoz, hogy kikapcsoláskor 1 s-on belül megálljon?
Előre is köszönöm!
már régen tanultam ezeket, de remélem jó lesz
1.
munka:
W=P/t
teljesítmény:
P=F*v
v=6km/h=21,6m/s
t=500/21,6
F=200N*cos40 (ha nem haragszol nem néztem utána most ennek, úgyh ellenőrizd le h biztos legyen h nem sinus)
a másik két kérdést nem tudom.
3.
szögsebesség(legyen mondjuk w)=2*pí*1410/60
perdület=m*w^2*r (szvsz így van de nem tuti)
tehetetlenségi nyomaték=m*r^2
2)
1+2x-4x^2=1+2*0.2-4*0.04=1,24
a=F:m=1,24N:0,025kg=49,6m/s^2
Azért ennyire nem könnyűek a feladatok...
2-es feladat: integrálással kellene elkezdeni, és 50dkg, nem 2,50dkg.
1es feladatnál meg eleve 6km/h az nem 21,6m/s hanem 1.66. És W nem P/t hanem W=P*t
így elsőre ennyit tudok hozzá kommentálni.
első vagyok. igazad van. elnézést :) mondtam h régen tanultam úgyh nem vagyok teljesen biztos.
de amúgy ha átírod az értékeket, akkor az a rész remélem jó:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!