Mondatelemzés! Valaki tud segíteni? Sürgős!
Tagadom,hogy igaz volna a bibliai példázat,amely a leomlott babiloni toronyról szól,a torony áll, a torony épül, évezredek óta minden nemzedék tovább rakja egy emelettel az emberiség házát,amely egszer talán hídul fog szolgálni,a kihülő földről a testvér csillagzatokra.
Hány tagmondat van?
Az egyes tagmondatok közt milyen kapcsolat van?
Milyen alárendelés vagy mellérendelések vannak az egyes tagmondatok között?
8-ban ilyen mondatot.. :S
Valaki segítsen!
Tagadom,
hogy igaz volna a bibliai példázat,
amely a leomlott babiloni toronyról szól,
a torony áll,
a torony épül,
évezredek óta minden nemzedék tovább rakja egy emelettel az emberiség házát, /ez nincs külön/
amely egszer talán hídul fog szolgálni,a kihülő földről a testvér csillagzatokra.
rem, jól gondolom–a másikhoz most lusta vagyok... talán később
1. Tagadom,
2. hogy igaz volna a bibliai példázat,
3. amely a leomlott babiloni toronyról szól,
4. a torony áll,
5. a torony épül,
6. évezredek óta minden nemzedék tovább rakja egy emelettel az emberiség házát,
7. amely egszer talán hídul fog szolgálni,a kihülő földről a testvér csillagzatokra.
Főmondat az első tagmondat „Tagadom”
Mit tagadok? A 2. tagmondatot tagadom. Ez a tárgy. Az 1. és 2. alárendelői tárgyi kapcsolatban áll.
2. és 3. tagmondat értelmező kapcsolatban áll, mivel az ’amely” szóval elmondod, hogy mit értesz pontosan a 2. tagmondaton.
3. és 4. értelmező kapcsolatban áll. Értelmező, hogy az álló torony
3. 5. szintén értelmező, hogy a torony ami épül arról van szó a 3. tagmondatnál.
A 4es és 5ös tagmondatok mellérendelői viszonyban vannak, mivel egymás mellé egyszerűen csak felsorolod őket.
A 6. és 7.-nek nem tudom mi köze hozzá, de gondolkodok rajta.
Szerintem ez az egész többszörös összetett értelmezői és mellérendelői viszonyban álló tagmondatok tömege.
A 6. 7. lehet hogy tovább kellene szétszedni. Mert mit állítok. "rakja" (állítmány) tehát van még egy főmondat. Ki rakja "nemzedék" ennek a főmondatnak is van egy alanya.
Lényeg, hogy két főmondat van. Az első amit fenn írtam az 1-5-ig. Ahogy írtam...... remélem.
Aztán van még egy főmondat és hozzá tagmondatok (ha szétszeded a 6.7-est.
Ha ezt is kielemezted, akkor már csak össze kell kapcsolnod, hogy mi köze az 1-5-nek a 6-7-hez.
Tagadom,hogy igaz volna a bibliai példázat,amely a leomlott babiloni toronyról szól,a torony áll, a torony épül,
6. évezredek óta minden nemzedék
7. tovább rakja egy emelettel az emberiség házát,
8. amely egyszer talán hídul fog szolgálni,
9. a kihülő földről a testvér csillagzatokra.
Tehát a 7-os szintén egy főmondat szerintem. Mit állítok? Rakja Mit rak? Házát (tárgy) kinek a házát? Emberiség (ez a házát-nak a birtokosa) ÁLLÍTMÁNYI RÉSZ
Ki rakja? A 6-os tagmondat (nemzedék). ALANYI RÉSZ Milyen nemzedék
8. és 9. tagmondatok az állítmány tárgyának (azaz az emberiség házának) a bővítménye. Tehát a mondat állítmányi részéhez kapcsolódik. Állítmány -> tárgy -> 8. tagmondat.
Valamint a 8-as 9-essel mellérendelőibe van, mert egyszerűen csak felsorolásszerű.
Hát remélem, nem nagyon kevertem be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!