Az Osztrák-Magyar Monarchia akkor bomlott fel, amikor aláírta Teleki Pál a Trianoni békeszerződést? Vagy hogy is volt ez pontosan?
Úgy szól a tétel:
Az OMM felbomlása,A Trianoni béke gazd-i,társ-i,pol-i hatásai. A felbomláshoz mit kell elmondani?
A Trianoni békeszerződés stimmel. De ez jún. 4-én volt, Teleki viszont csak júl. 19-től miniszterelnök.
A szerződésnél még Kun Béla irányította az országot, ha jól tudom. :) De javítson ki valaki, ha én tudom rosszul! :)
Egyébként ehhez nagyjából annyit kell elmodani, hogy a Trianoni béke teljesen felszabdalta a Történelmi Mo-ot.
Új államként az OMM területeiből létrejön: Csehszlovákia, Mo., Ausztia, Szerb-Horvát-Szlovén királyság, Románia, Olaszo.
Mo. területeiből kapott: Csehszlovákia, Románia, Szerb-Horvát_szlovén királyság, ausztria.
Mo-ot ezután a háborús károk megtérítésére kötelezték. A magyar tengeri kereskedelmi hajókat lefoglalták, a Magyar Államvasutak korábbi vasúti hálózatának 38%-a maradt meg.
A híres sóbányáinkat elesztettük. A magyar államvagyon jelentékeny része a trianoni békeszerződés alapján elveszett.
Telekit csak azért említem,mert ő volt az,aki egy békedelegációval ment ki Párizsba,hogy meggyőzzék a nagyhatalmak vezetőit Magyarország gazdasági,etnikai,történelmi,kulturális összetartozásáról,vagyis,hogy a Nagy történelmi Magyarországot nem szabad szétszabdalni,ennek ellenére mégis,és akkor ez jelentené az OMM felbomlását?
Köszönöm!Aranyos vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!