Egy valszám házi megoldása?
Egy egységnyi oldalú, négyzet alakú céltáblára lövünk. Tegyük fel, hogy minden lövés a
céltáblába talál, és hogy a találat valószínűsége egyenletes eloszlású a céltáblán. Tekintsük a
valsószínűségi változónak a találat helyének a céltábla bal alsó sarkától mért távolságát.
Határozzuk meg e valószínűségi változó eloszlásfüggvényét.
x-el jelöltem az adott távolságot. Az x<=0 és az x>=2^(0,5) eset egyértelmű. Az x<=1 esetben szerintem x^2*π A kérés igazából az 1<x<2^(0,5)
Pontosabban x≤1 esetén x²·π/4 a sűrűségfüggvény, tehát az eloszlásfüggvény x·π/2
Nevezzük a bal alsó sarkot A-nak, a jobb alsót B-nek, a bal felsőt C-nek, a jobb felsőt pedig D-nek.
Ha x>1, akkor az x sugarú kör metszi a négyzet oldalait mondjuk a P (jobbra) meg Q (fent) pontban:
BP = CQ = √(x²-1)
Az ABP valamint ACQ háromszögek területe:
1·√(x²-1)/2
Vagyis a két háromszög területének összege éppen √(x²-1).
Ehhez hozzá kell még adni az APQ körcikk területét. Ha a PAQ szöget α-nak nevezzük:
x²·α/2
α már nem ilyen szép, de az ábráról leolvasható:
α = π/2 − 2·arc cos(1/x)
Szóval a teljes terület:
√(x²-1) + x²·(π/4 − arc cos(1/x))
Ez a valószínűségi változó sűrűségfüggvénye is x>1-re (√2-ig persze). Az eloszlásfüggvény ennek deriváltja, azt már rád bízom.
Jaj, bocs, megint fölcseréltem az eloszlásfüggvény meg a sűrűségfüggvény elnevezéseket! Szóval nem kell deriválni, a terület az már az eloszlásfüggvény. Ennek a deriváltja lenne a sűrűségfüggvény. (Nem tudom, miért nem tudom megjegyezni, melyiknek mi a neve.)
x≤1 esetén is már x²·π/4 az eloszlásfüggvény, azt se kellett deriválni.
Köszi szépen a segítséget!
Ma reggelre megszállt engem is az ihlet, úgyhogy sikerült megoldanom, mielőtt ide néztem volna.
Az első terület az nálam is x²·π/4 lett, csak ide már rosszul írtam..
A második területnél: √(x²-1) + x²·(π/4 − 2*arc cos(1/x)) a zárójelen belül a 2-es szorzó megmarad, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!