Honnan szedjek összetett mondatokat, amiket lehet elemezni? Sürgős.
Ezen múlik a nyelvtan 3-asom. Írnom kell 10 összetett mondatot, amiket ha elemezünk, van benne jelző, határozó, tárgy meg minden. De magamtól nem tudok kitalálni 10 bonyolult mondatot, amit tutira jól elemeznék. Google-be nem nagyon találok. Írnátok nekem párat?
Sürgősen kellene, hétfőre kell és még a füzetembe le is kell írnom.
Ja bocsi. 7.es vagyok és egyszerű mondatok kellenek amikbe sok a különböző mondatrész, pl jelzők, határozók.
Pl. A csinos lány János asztalára teszi az új virágot.
Köszi ha segítesz.
Első vagyok, tanár. Na megpróbálom.
1. A nyelvtanórákon sok új, érdekes dolgot tanultunk az idén.
2. A nagyobb városokban általában drága autókkal közlekednek az emberek.
3. Ma megpróbálok tíz hosszú mondatot elemezni az íróasztalomnál.
4. A nagyszüleim a szomszédjuknak segítettek a kertjükben ropogós cseresznyét szedni.
5. Mindig érdeklődve hallgattam a nagymamám meséjét este az ágyban.
6. Mindjárt lemegyek a sarki boltba lisztet vásárolni anyukámnak.
7. A vad darazsak egyfolytában szúrkálják a nyaraló vendégeket a strandon.
8. A barátom hibátlanul megoldotta a legnehezebb példákat is a szünetben.
9. Pillanatragasztóval ragaszd meg az eltört vázát a konyhában.
10. Hamarosan elkészítjük a finom vacsorát a vendégeknek anyukámmal.
Na, ez életem fő műve volt. Némelyik mondatban ugyebár rejtett alany van (én).
Nagyon szépen köszönöm!!!!!
Örök hála így látatlanban is!
Ezen múlt a 3asom:D:D:D
ja és még1 kérdés, ha nem probléma:
Abban a mondatban, hogy Ma megpróbálok tíz hosszú mondatot elemezni... az "elemezni" az micsoda? tárgy? mert a "mondatot" tudom hogy tárgy, de az "elemezni"-ben nem vagyok biztos.
És abban, hogy A barátom hibátlanul megoldotta a legnehezebb példákat is... "is" az micsoda?
Mit csinálok? Megpróbálok.
Mit próbálok meg? Elemezni. Tehát tárgy. A főnévi igenév is lehet tárgy. A "mondatot" pedig annak egy további tárgya. Az "is"-sel nem kell foglalkozni, az csak egy kötőszó, nincs különösebb mondatbeli szerepe, mint ahogy mondjuk az "és"-t sem elemezzük.
Szívesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!