Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Megoldást nem adok, de ti ha...

Megoldást nem adok, de ti ha igen nagyon jó lenne, hogy biztos jól számoltunk az unokámmal?

Figyelt kérdés

Piacon vettem 1 almát,1 körtét,1 barackot,1 citromot.

Hazafelé azon gondolkoztam,kinek adjam a gyümölcsöket.

Hugómnak adok belőle,mert nagyon szereti a gyümölcsöket,csak még azt nem tudom,hogy mindet neki adjam,vagy csak egyet,kettőt,vagy hármat?

Hányféleképpen adhatok húgomnak ebből a 4 féle gyümölcsből?

le lehet vezetni logikusan,de ha a Venn-diagrammal vezetjük le az unokámmal, mást kapunk eredménynek

megköszönném ha segítenétek.....mert már mi sokféleképpen számoltunk,de kíváncsi vagyok más hogy számolná ki

2011. dec. 18. 10:33
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha 1et adsz neki, akkor 4!(faktoriális) féle képpen adhatsz neki a 4gyümölcsből.
2011. dec. 18. 10:51
 2/9 A kérdező kommentje:

Ha 1et adsz neki, akkor 4!(faktoriális) féle képpen adhatsz neki a 4gyümölcsből.

vagyis akkor 4!=4*4=16

vagy utána néztem ennek a szónak és ha az szerint számolva 1*2*3*4*=24....bocs de az unokám még nem tanulta....harmadikos...én meg már csak ugy tudom követni,ha utána nézek ezeknek a számitásoknak.

2011. dec. 18. 11:32
 3/9 anonim ***** válasza:

Egy 3. osztályosnak nem fognak ilyen feladatot adni, mert akkor örül szerencsétlen, ha össze tud szorozni 2 tetszőleges számot. Inkább vállald fel, hogy Te nem tudod megcsinálni.

Amúgy 4!=24 és nem 16, és ez is a megoldás, ahogy az első válaszoló írta.

2011. dec. 18. 12:36
 4/9 A kérdező kommentje:

Egy 3. osztályosnak nem fognak ilyen feladatot adni, mert akkor örül szerencsétlen, ha össze tud szorozni 2 tetszőleges számot. Inkább vállald fel, hogy Te nem tudod megcsinálni.

Amúgy 4!=24 és nem 16, és ez is a megoldás, ahogy az első válaszoló írta.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget....nem kell bevallanom semmit....ezt a feladatott tényleg harmadikosoknak van feladva....majd később megírom...ha kíváncsi vagy....soha nem tanultam egyetemi szintű matematikát,,,,de az alapokat megtanultam....amit írtam az internet segítségével számoltam...ott két variációt találtam a kiszámításra,azért írtam ki mind a kettőt....de akkor az egyik jó is lett....

2011. dec. 18. 15:19
 5/9 A kérdező kommentje:
4!(faktoriális) eddig azt sem tudtam mi ez.....de mindig tanul az ember......nézz utána mit tanulnak a mai harmadikosok....mert nagyon le vagy maradva...én 50 éves fejjel segítek az unokámnak...és ezt itt tanulom meg a segítségetekkel....nem az számit mit tudunk,hanem mit nem tudunk...mert akkor nem lenne ez az oldal......nem lenne ennyi kedves ember aki segítene...ha nem tudom akkor is....valaminek a nem értése még nem a butaság jele....butaság jele,ha pl. egy matek feladatot felraknák,azért mert lusta vagyok kiszámolni....de ha nem értem és azért rakom fel.....szerintem elgondolkoztató hogy buta vagyok vagy lusta????????
2011. dec. 18. 15:28
 6/9 anonim ***** válasza:

Első féle megoldás, ahogy egy harmadikos is könnyen megoldja:

Ez még nem olyan sokféle, írjátok le az összes lehetőséget.

Ha egyet ad neki adhatja neki az almát, a körtét, a barackot, vagy a citromot. Ez négy lehetőség.

Ha két gyümölcsöt ad neki akkor az lehet

alma-körte, alma-barack, alma-citrom;

körte-barack, körte-citrom;

barack-citrom

Ez hat lehetőség.

Ha hármat ad neki:

alma-körte-barack

alma-körte-citrom

alma-barack-citrom

körte-barack-citrom

Ez négy lehetőség.

Ha pedig mind a négyet neki adja:

alma-körte-barack-citrom

Az egy lehetőség.

Tehát összesen:

4+6+4+1=15féleképpen adhat a gyümölcsből.

Másképp, kicsit matematikusabban:

Egy gyümölcsöt vagy odaadok neki, vagy nem. Tehát mindig két választási lehetőségem van. A négy gyümölcs esetében ez négyszer két választási lehetőség, tehát a lehetséges végeredmény: 2 a negyediken=16. ebben azonban benne van az a lehetőség is, hogy egyet sem adok neki, amit viszont ha jól értettem a feladat szövege kizár. Így a helyes megoldás 2^4(kettő a negyediken)-1=15.

Megint máshogy, a már említett faktoriálist is belekeverve:

Ha egyet ad neki,

négy féle gyümölcsből választhat ki egyet, ezt négyféleképpen teheti meg. 4 lehetőség.

Ha két gyümölcsöt ad neki,

akkor első gyümölcsnek kiválaszthatja a 4 közül bármelyiket, de másodiknak csak hármat. Így a lehetőségek száma 4*3=12 (mind a négy esetben három további eset létezik)

Mivel teljesen mindegy hogy pl. alma-barack, vagy barack-alma kombináció(mindegy melyik az első és melyik a második) ezt a számot el kell osztani kettővel mert mindegyiket kétszer számoltuk.

Tehát a kétgyümölcsös kombinációk száma: 12/2=6

Ha hármat ad neki:

Elsőnek kiválaszthat négyet, másodiknak hármat harmadiknak kettőt, tehát 4*3*2=24 lehetőség.

De mindegy milyen sorrendben nézzük, tehát el kell osztani hattal (3*2*1-gyel(3!-sal), mert három adott gyümölcsöt ennyi különböző sorrendben választhatunk ki(első helyre 3 másodikra márcsak 2 harmadikra már csak egy marad)

Azaz háromgyümölcsös variáció 24/6=4 van

(Másképp, ha hármat odaad tekinthetjük úgy, hogy egyet nem, ezt az egyet négyféleképpen választhatjuk ki, tehát négy megoldás)

Ha pedig mind a négyet neki adja:

Értelemszerűen egy lehetőség, de az előzőekhez hasonlóan is kiszámolható: (4*3*2*1)/(4*3*2*1)=(4!)/(4!)

Tehát összesen:

4+6+4+1=15féleképpen adhat a gyümölcsből.

Érted?

Remélem tudtam segíteni, ha van még valami kérdés írj nyugodtan(és remélem nem baj, hogy letegeztelek)

És amúgy Venn-diagrammal hogy akartátok megoldani?

2011. dec. 19. 16:59
 7/9 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönjük az unokámmal együtt....és Kívánunk Mindenkinek Boldog Ünnepeket.

Nagyon jól ,érthetően leirtad.

2011. dec. 19. 18:15
 8/9 A kérdező kommentje:
Venn diagrammal ábrázolni lehet,de ezt majd máskor leírom.vagy majd később elküldöm itt priviben,mert most sok dolgom van.
2011. dec. 19. 18:19
 9/9 anonim ***** válasza:
Nektek is Boldog Ünnepeket:) Nagyon szívesen:)
2011. dec. 20. 20:07

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!