Hogy van az etén és etin (acetlilén) molekula szerkezeti képlete? Illetve milyen molekulákban alakul ki dít kötés és hogyan?
Etén: [link] nem hiszem, hogy a molekula alakjára lenne külön szó, minden atom egy síkban van, szóval azt lehet mondani, hogy síkalkatú, esetleg annyit hozzá lehet tenni, hogy olyan, mintha két síkháromszöget "összetapasztanánk". A kötésszög a szénatomok körüli két-két hidrogén kötése közel 120°-os szöget zár be egymással, a két szén pedig 180°-ot.
Etin: [link] lineáris molekula, minden kötésszög 180°.
A "dít" kötésedet pedig nem tudom értelmezni.
ezekben nem tud kialakulni datív kötés, mert sem a C, sem a H nem tud kialakítani.
etilén:
- C2H4
- H2-C=C-H2
- kötésszög kb. 120°, a szenek közti kettős kötés miatt kissé kevesebb
- térszerkezet alatt nem tudom, mit értesz, molekularácsban kristályosodik, ha erre gondolsz.
- síkmolekula, hogy ennek az alaknak van-e külön neve, nem tudom. két, csúcsával egymás felé fordított síkháromszög.
acetilén
- C2H2
- H-C÷C-H (÷--> hármas kötés)
- kb 180° kötésszög, kicsit kisebb
- lineáris
- molekularácsos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!