Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika. Soros kapcsolás. (? )

Fizika. Soros kapcsolás. (? )

Figyelt kérdés

Sorosan kapcsolt fogyasztók ellenállása 12 ohm és 60 ohm. Mekkora az eredő ellenállás?

Sorosan kapcsolt fogyasztók eredő ellenállása 800 ohm. Mekkora az egyik ellenállás, ha a másiké 420 ohm?

24 V feszültségű áramforrásra sorosan kapcsolunk egy 8 ohm és egy 12 ohm ellenállású fogyasztót. Mekkora az eredő ellenállás és az egyes fogyasztók kivezetésein mérhető feszültség?

Ebben segítsetek légyszi. xd nagyon nem értem ._.

2011. nov. 28. 16:11
 1/2 bongolo ***** válasza:
100%

Pedig értsed meg, mert aztán jön majd a párhuzamos kapcsolás, és az kicsit bonyolultabb.

Ha sorosan kapcsolunk két ellenállást, akkor az áramnak mindkettőn keresztül kell mennie, nagyobb lesz az ellenállás. (Olyan, mintha keresztül kell menjen egy osztálynyi gyerek két egymás utáni zsúfolt folyosón, az erőfeszítések olyankor összeadódnak.) Itt is az ellenállások összeadódnak. Tehát az eredő ellenállás a két ellenállás összege.

Ha 12 és 60 ohm a kettő, akkor az eredő 72 Ω.

A másodikat oldd meg magadtól, biztos menni fog.

A harmadik: Az eredő ellenállás biztos megy, 20 Ω. A feszültségeket kiszámolom neked, aztán meg hosszabban elmagyarázom:

R1 = 8Ω, U1 = 24·8/20 = 9,6 V

R2 = 12Ω, U2 = 24·12/20 = 14,4 V

A feszültséghez meg azt kell megérteni, hogy:

- A feszültségek összege meg fog egyezni az össz feszültséggel

- A nagyobb ellenálláson nagyobb feszültség fog "esni", méghozzá az ellenállások arányában.

Ez a "feszültségesés" ez biztos fura és érthetetlen dolog elsőre. A vízesés modellből jön maga a szó, de most nem magyarázom el, mert olyanokat kellene mondanom, hogy helyzeti energia, és lehet, hogy az se segítene.

Tehát egyszerűen fogadd el, hogy azt, hogy a nagyobb ellenálláson nagyobb feszültség lesz, úgy is fogod hallani majd a tanártól is, hogy nagyobb feszültség esik.

Néhány egyszerű eset a jobb megértéshez: Sorbakapcsolunk két ellenállást 24 V-os áramforrással:

- Ha két egyforma ellenállást kötünk sorba, akkor feleződni fog a feszültség. Mindketőn 12 V lesz ("esik")

- Ha az egyik ellenállás dupla akkora, mint a másik, akkor a dupla akkorán dupla akkora feszültség esik, a feszültségek összege pedig 24 V lesz. Tehát a dupla akkorán lesz 16V, a másikon meg 8V. Ezt ellenőrizd le, hogy tényleg duplaakkora-e és az összegük 24-e, aztán gondolkodj kicsit, hogy hogyan jöhetett ki.

- Ha az egyik háromszor akkora, mint a másik, akkor az egyiken lesz 18V, a másikon 6V. Most is ellenőrzés: összegük 24V, és 6·3=18.

Ha két tetszőleges ellenállásról, R1 és R2 van szó, akkor:

U1 = U·R1/(R1+R2)

U2 = U·R2/(R1+R2)

Ezt vagy magold be, vagy próbáld megérteni, hogy hogyan jön ki. Az ugye látszik rajta, hogy a két feszültség összege U lesz, és minél nagyobb R1, arányában annál nagyobb lesz a rajta eső feszültség (hiszen szorzunk R1-gyel U1 esetén).

Egyébként a képlet az Ohm törvényből jön ki, de most nem veztem le.

2011. nov. 28. 18:10
 2/2 A kérdező kommentje:
köszi. :d de már rájöttem hogy csak én vagyok a hülye és ez tök egyszerű, aztán simán kiszámoltam. a soros kapcsolást már vettük. de már azt is megértettem :Dd
2011. nov. 28. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!