Hány éves az aki azt mondja "3 év múlva félannyi idős leszek, mint amennyi A 6 évvel ezelőtt volt, amikor én harmadannyi éves voltam, mint amennyi A most?
x: a kérdésben szereplő illető éveinek száma
a: A éveinek száma
2(x+3)=a-6 (3 év múlva félannyi idős leszek, mint amennyi A 6 évvel ezelőtt volt)
a/3=x-6 (amikor én harmadannyi éves voltam, mint amennyi A most)
Ezt a két ismeretlenes egyenletrendszert megoldva megkapod, hogy x=30 és a=72
Szia Köszi, de sajnos nekem nem jön ki.
X=12
de lehet, hogy ez sem jó!
2(x+3)=a-6
a/3=x-6
Hidd el, hogy jó, helyettesíts be.
2(30+3)=66 és 72-6=66
72/3=24 és 30-6=24
Szia! Nem szerettelek volna megbántani, hiszen segítesz.
Írd le légyszives hogyan vezeted le az egyenletet. Még nem vettük a két ismeretlenes egyenleteket. Ez egy szorgalmi feladat. az én megoldásom, ha nevezhetem annak így mutat:
X+3 = (A-6)/2 A= 3X X=A/3
X+3 = (3X-6)/2 /x2
2X+6 =3X-6 /+6
2X +12 = 3X /-2X
12 = X
Behelyettesítve 12 + 3év múlva 15. Feleannyi mint 36 - 6 év, azaz 30. 12x3 = 36
Szóval nekem, vagyis a tanárnőnek a levezetés is kell.
Köszönöm türelmedet!
A te megoldásodban a második egyenlet felírásánál van probléma szerintem, hiszen a feladat azt mondja: "mint amennyi A 6 évvel ezelőtt volt, amikor én harmadannyi éves voltam, mint amennyi A most". Azaz amikor A 6 évvel fiatalabb volt (akkor egyrészt én is 6 évvel fiatalabb voltam), másrészt pedig harmadannyi idős voltam, mint A most.
A te egyenletrendszeredben a második egyenlet azonban A=3X. Annyi a hiba benne, hogy A=3X helyett A=3(X-6)-ot kellene írni. Ekkor meg is kapnád azt a megoldást, amit én leírtam neked korábban.
Levezetés:
(1) 2(x+3)=a-6
(2) a/3=x-6
A (2) egyenletből a=3(x-6). Ezt behelyettesítve az (1) egyenletbe azt kapod, hogy:
2(x+3)=3(x-6)-6
Felbontod a zárójeleket
2x+6=3x-18-6
Összevonod, amit lehet
2x+6=3x-24
Kivonsz mindkét oldalból 2x-et
6=x-24
Végül hozzáadsz mindkét oldalhoz 24-et
30=x
Ezt követően visszahelyettesítesz x=30-at az a=3(x-6) egyenletbe, hogy megkapd a-t.
a=3(30-6)=72
Remélem így már érthető a megoldásom. :)
Szia!
Még egyszer elnézést kérek, nem akartam "okoskodni"!
Így már nekem is 30 lett az X.
Ott mentem félre ahol írtad. Köszön szépen Nagy voltál!
Sajna soha nem értettem , és szerettem a matek ezen részét, de most meg kell tanulnom, és ráadásul érdekel is!!!
Köszi még egyszer!
U.i.:Lehet, hogy még találkozunk az oldalon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!