Matek házi? -segítség!

Figyelt kérdés

Egy matekversenyen 2 feladatot tűztek ki. Az elsőt az indulók 70%-a, a másodikat az indulók 60%-a oldotta meg és minden tanuló megoldott legalább egy feladatot. Mindkét feladatot 9-en oldották meg. Hányan indultak a versenyen?

és még egy...

Egy osztály 28 tanulója közül 8-an felvételiznek matekból, 6-an fizikából és 4-en mindkettőből. Hányan nem felvételiznek egyikből sem?

Előre is köszi. :)

2011. nov. 24. 17:24
 1/3 anonim válasza:
40%

csak a másodikat tudom!

8+6+4=18

28-18=10

10-en nem felvételiztek!

2011. nov. 24. 18:14
 2/3 Dave092 ***** válasza:

az elsőt halmazosan egyenlettel könnyebb. Tehát legyen x induló. akkor az elsőt megcsinálta 0,7x , a másodikat 0,6x, és mindkettőt 9 (de ők beletartoznak az előzőekbe is szóval őket nem kell újra beleszámolni) így az indulók száma egyenlettel felírva

x= 0,7x + 0,6x -9 rendezve az egyenletet megoldva x-re kijön 30.

Ha vissza akarod ellenőrizni halmazokkal érdemes. 30*0,7= 21 tehát az elsőt 21-en csinálták ebből 9-en mindkettőt tehát CSAK az elsőt 21-9=12-en csinálták. ugyanezzel a gondolatmenettel CSAK a másodikat 9-en csinálták és ha ezeket összeadod: 12+9+9 erre kijön a 30.

Nah tehát 30-an indultak

remélem tudtam segíteni:)

2011. nov. 24. 21:37
 3/3 Dave092 ***** válasza:
(a második vagyok) most olvasom, mit írtak az elsőre...az hülyeség. Ezt is halmazokkal kell: tehát ha nézzük tudod ezt a körös halmazt (Descartes halmaz azt hiszem) akkor középről a metszetből elindulsz oda írod a 4 így ha 8-an matekból akkor CSAK matekból 8-4-en, ugyanez CSAK fizikából 6-4-en. Így kijön hogy összesen 4+4+2-en felvételiztek ami 10. Így 28-10en nem tehát 18-an nem felvételiztek.
2011. nov. 25. 10:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!