Népi jóslás? (többi lent)
November
"Katalin kopog, karácsony locsog"
Őszutó havával, novemberrel azért pontosítódnak a téljövendölések: Mindszentek napja (nov. 1.) ha szép, tiszta időjárású, azzal havas, hideg telet jósol, az esővel pedig enyhébbet. Az előrejelzésbe Márton napja (nov. 11.) is "beleszól": ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. S ha a körötte lévő napokon is napos az idő, ha "Márton nyara van", akkor igen kemény hideg tél jön. Hacsak Erzsébet (nov. 19.) rá nem cáfol: ha ugyanis ezen a napon esik, akkor enyhe lesz a tél. S nem feledendő, ha "Erzsébet megrázza a pöndölyét", azaz napján esik a hó, lészen hó karácsonykor is. Erre a jóslatra erősít vagy cáfol Katalin (nov. 25.), a mondás szerint "Katalin kopog, karácsony locsog". András (nov. 30.) az időjóslást az egész következő évre adja: a napján leszelt, besózott, a 12 hóról elnevezett hagymakarikák kalendáriuma szerint azok a hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendárium Luca napján (dec. 13.) vagy a karácsonyi éjféli mise után készíttetik.
Mellesleg itt a link, ahonnét vettem.
Beírtam, népi jóslások. Te nem találtál semmit. Legalább ezt ne írnátok ki! Nem találtam sehol. Úgy látszik, nem ugyanaz a netünk. Azt gondoljátok, ide agybeteg emberek járnak fel?
Köszi a választ, de ami a többit illeti..
LESZ@ROM! :DDDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!