Hogyan kell ezt értelmezni?
Próbálok magyar érettségire készülni (külföldön élek) de nem értem igazán minden feladatott, más jeleket használnak satöbbi. Amit nem találok magamtól neten, azt ide felrakom ha valaki olyan szíves és segít nekem abban hogy mit is jelent... A helyett hogy 10 új kérdést tegyek fel, gondoltam lehet tudom itt írni minden dolgot...
Most van egy új dolog..
A kérdés:
Adja meg a ]-3/8;-1/8[ nyílt intervallum két különbözö elemét!
Nos ilyen kérdést feladatott még életemben nem láttam..
várjá, elnéztem
a kapcsos zárójel halmazt jelöl
x nem eleme ennek a halmaznak, ergó se nem -8, se nem 0
intervallum jelölések a szögletesek na
asszem lassan megyek aludni :DDD
igen, bocs, kicsit össze-vissza írtam
Intervallum jelölések:
[a,b]
]a,b]
]a,b[
[a,b[
(a,b)
Halmaz jelölés
{a,b}
hogy x "áthúzott E"(-8;0)
x nem eleme ennek a halmaznak?
Hogy szóval ez mit jelent akkor?, hogy x bármi értéket tud fel venni csak -8 és 0 között nem?
x ∉ (-8;0)
x nem eleme a -8 és 0 elemű halmaznak.
A kapcsos zárójel halmazt jelent. A zárójel belsejében vagy fel van sorolva a halmaz összes eleme, vagy oda van írva a szabály, hogy minek megfelelő dolgok elemei a halmaznak. Most éppen fel van sorolva, hogy -8 és 0 az összes (két darab) eleme.
x nem eleme ennek, vagyis x bármi, csak nem -8 se nem 0.
Biztos, hogy kapcsos zárójel van ott?
x ∉ [-8; 0] esetén zárt intervallumról van szó, azon kívül lehet x, vagyis x < -8, vagy x > 0
x ∉ (-8, 0) esetén nyílt intervallumról van szó, azon kívül lehet x, vagyis x ≤ -8 vagy x ≥ 0
Az eredeti kérdésedben ]-8;0[ jelölés volt, az is nyílt intervallumot jelent (én személy szerint jobban szeretem a kerek zárójelet a nyílt intervallum jelölésére, használják mindkettőt.)
Hát, úgy látszik tegnap éjszaka már nem láttam jól, most veszem észre, hogy nem is kapcsos zárójel az, hanem kerek...
A kapcsos ez lenne: {-8; 0}
A kerek a nyílt intervallum másik jelölése, de ezt írtam már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!