A "több mint" közé mikor kell vessző és mikor nem?
Száz több, mint ötven. Több mint százan voltunk a koncerten.
De ne vedd 100%-nak!
Csak akkor kell, ha összehasonlítás van (öt alma több, mint egy). Meg persze ha tagmondathatárra kerül.
Az összes többi esetben (ez a beszólása több mint bántó volt) nem kell.
Bocsi az idétlen példákért :D
Nem pont ugyanez az eset, de én pl. megőrülök akkor is, mikor a "mint" a "-ként" értelemben szerepel, és vesszőt tesznek elé.
Pl. Alulírott XY mint az YZ képviselője. - Ilyenkor nem kell vessző.
A példádat viszont lehet, én is elrontanám bizonyos esetekben. :$
Viszont szerintem is az előző válaszolónak van igaza! Ha összehasonlítás, akkor kell.
Az eddigi válaszok is jók, megnyugtatásul copyzok egy igen szabatosat a Nyelv és Tudomány cikkéből:
A hasonlító több, mint szerkezetben vessző van a mint előtt: Ez sokkal több, mint a tavalyi. Hat több, mint öt. Stb. (Ilyenkor a több ragozható: többet, mint ötöt stb.) – Nem kell azonban vesszőt tenni a több mint alakulatban a mint elé, ha a több mint (a majdnem ellentéteként) a mondanivaló tartalmának erősítésére, nem pedig összehasonlításra szolgál: Ez több mint szemtelenség. Több mint öt évig élt külföldön. Stb. (Ilyenkor a több nem ragozható.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!