Milyen "A" és "B" halmaz esetén igaz, hogy A\B=B\A?
Az A\B az A halmaz elemei kivéve azok, amik B elemei is. A B\A a B halmaz elemei kivéve azok amik az A elemei is.
Szóval ez azt jelenti, hogy amik A-ban vannak és nem a metszetben és ami B-ben vannak és nem a metszetben, ugyanazok az elemek. De ha mind A-ban és B-ben meglenne egy elem, akkor az a metszetben lenne, így mind A\B mind B\A üreshalmaz, tehát A részhalmaza B-nek és B részhalmaza A-nak, tehát A=B.
Rajzolj le ket halmazt metszettel. Az A\B az A-nak az a resze, amibe nem log bele a kozos metszet, a B\A ertelemszeruen ugyanez csak a B oldalarol nezve (rajzolj es satirozz, hogy megertsd).
Ha azt mondjak hogy A\B = B\A akkor ez azt jelenti, hogy a fentebb leirt ket reszben pontosan ugyanazok az elemek vannak. Vagyis ha megprobalsz barmilyen elemet is beirni pl. A\B-be az belekerul B\A-ba is. Vagyis ez az elem a metszetbe kerul (hiszen mindket halmaz eleme). Es igy az A\B -be es a B\A-ba nem kerulhet egyetlen elem sem.
Ez pedig azt jelenti, hogy csak ugy lehet, hogy az A es a B ugyanaz a halamaz (mert minden elemuk kozos).
Rajzold le, probalgasd es ki fog jonni.
Ja, es ne keverjuk a fogalmakat. Ket halmaz diszjunkt, ha nincs kozos reszuk. Tehat ha ket halmaz ugyanazokat az elemeket tartalmazza, akkor VAN kozos reszuk, igy NEM lehetnek diszjunktak.
Leirok meg egy megoldast, ez kicsit matekosabb:
Ha felrajzolod a ket halmazbol allo Venn-diagramot, akkor ugye vannak az A\B, A^B (ez a metszet) es a B\A halmazreszek. Ezek egyuttese adja ki az AUB-t (unio)
Masreszt az AUB = A + B - A^B (mert a metszetet ilyenkor ketszer szamoltuk)
Tehat:
A\B + A^B + B\A = A + B - A^B
Tudjuk, hogy A\B = B\A, ezert ezt helyettesitsuk be:
B\A + A^B + B\A = A + B - A^B / + A^B
(B\A + A^B) + (B\A + A^B) = A + B
A zarojelben levo resz pont a B halmaz (nezd meg a lerajzolt abradon)
B + B = A + B
azaz A = B kovetkezik.
Jee, orulunk.
Első vagyok.
Lehet félreérthető voltam.
Itt az és sima kötöszó, nem logikai jel.
Tehát vagy egyenlő halmazok esetén, vagy diszjunkt halmazok esetén.
Természetesen a kettő együtt nem lehet.
Jah, dehülye vagyok.
Diszjunkt halmaz nem lehet, bocsánat, bocsánat...
Félreértelmeztem a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!