Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Milyen kötésű a alf3 n2 a hbr...

Milyen kötésű a alf3 n2 a hbr és co2?

Figyelt kérdés

tudom hogy kell kiszámitani , elekrtonnegativitás stb, de levezetni nem tudom, azaz vegyük a alf3-t aluminiumnak 1.5 fluronak 4 akkor négy minsz 1.5 az 3.5 az ionos de ott f3 van, akkor is igy kell számolni? meg ööö van hogy ugye aluminium az a 3 a csoport, és 3. periodus, akkor 3 héja van, és 3 vegyérték elekrtonja

akkor 8nak kell venni, és ööö??? lead 3-t??? pls segitsetek!!! tudom mindenről mi miylen, csak lekkel vezetnem -.- és azt nem naon tudom.... elmagyarázná vki?

2011. szept. 28. 17:05
 1/1 BKRS ***** válasza:

Az AlF3 az atomracsoskent tanultuk, ez egyfajta kivetel a sorban. A tobbi halogen az Al-lal Al2X6 tipusu komplexeket kepez, van bennuk egy gyenge hid, az F azomban agresszivabb. Az F erosebb hidat kepez mint a hidrogen a vizben csak ellentetes elojellel. Ez egy 3 dimenzios polimer, minden F ket Al-hez kapcsolodik a nagy elektronegativitas kulonbseg miatt. Ezert lesz magas az olvadas pontja.

Az egesz kovalens - ionos megkulonboztetes csak elvi, valojaban a legtobb kotes tobbe-kevesbe atmeneti. Hogy merre atmeneti, azt meg lehet indokolni, de leginkabb ugy lehet megtanulni, ha jo sok peldat latsz ra, mert sok vegyulet nem olvasott kozeepiskolai kemia konyvet, aztan nem ugy viselkednek ahogy elvarhato lenne toluk.

A magam reszerol ilyen magyarazatot adnek ra:

Ha csak egy F kapcsolodna az Al-hez az tutira ionos lenne,

de mivel 3 van, az is biztos, hogy 3+ toltesu ion letrehozasahoz meg a F se elegge agressziv. Ha meg kisebbet csinalnak, akkor valamelyik F nem kapja meg az ionosodashoz szukseges elektronjat. Viszont az egesz szimmetrikus, vagyis az F-ek mind ugyanolyan helyzetben vannak. Ez tehat egy kovalens kotest fog osszessegeben eredmenyezni, ezert aztan vizben nem fog oldodni, elektromos aramot nem fogja vezetni.

Hasonlo lesz a helyzet a SiO2-vel is vagy ZnS eseten is.

Ahogy csokken az anion jelolt elektronegativitasa, ugy egyre kevesebb lehet belole ahhoz, hogy ne molekularacs hanem atomracs alakuljon ki.

Erdemes megnezni a halogenek es az aluminium szerkezetet leiro kepeket is az alabbi oldlakon:

[link]

[link]

[link]

[link]

Amugy, hogy ezt hogyan lehet pontosan kiszamolni az elektronegativitasokbol, anelkul, hogy a terszerkezetet figyelembe vennenk, azt nem tudom. Remelem valaki tudja es beirja.

2011. szept. 28. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!