Pár kémiai kísérlet, segítesz? :]
1. Tegyetek vízzel telt üvegedénybe vízinövényeket(hínár),borítsátok le üvegtölcsérrel,és az ábra szerint helyezzetek a tölcsér szárára vízzel telt kémcsövet.Tegyétek az egészet napfényre!Pár nap múlva figyeljétek meg a változást!
Mit tapasztaltok?
A fejlődő gázt vizsgáljátok meg parázsló gyújtópálcával!
A gáz:.......................
Milyen folyamat eredményeként keletkezett?
2.Vörösből fehér bor?
Forralj fel fél kémcsőnyi vörösbort! Dobj bele egy elporított orvosi széntablettát, és jól rázd össze!hagyd kihűlni majd szűrd le!
Tapasztalat:.................
Magyarázat:..................
A széntablettától elmúlik a gyomorfájásunk,miért?
Előre is köszi!:)
találtam még:
3.Ez számolás:
Ha egy látszólag alig csöpögő csapból percenként 10 csepp víz folyik el,akkor ez havonta 170 l veszteséget jelent.Számítsd ki,hogy ha minden 5. háztartásban csöpögne 1 csap, akkor évente mennyi víz veszne kárba!(Mo.-on kb. 3,8 millió háztartással számolhatunk)
A kárba veszett víz mennyisége:...........
A borosnál a bor elszíntelenedik, aminek az oka, hogy a szénnek nagy a felületi abszorpciós képessége, tehát megköti a színanyagot.
A gyomorfájásunk gőzöm sincs, hogy miért múlna el tőle-szerintem rohadtul nem múlik el. :D
Találtam.
Állítsunk:
a,1 szál búzavirágot vagy kék árvácskát egy olyan főzőpohárba,amelynek az alján pár csepp tömény sósav van.
b,1 szál pipacsot olyan főzőpohárba,amelynek az alján pár csepp tömény ammóniaoldat van.
Fedjük le üveglappal a főzőpoharakat!
Megfigyelés: a,:............ b,........
Magyarázat: a,............ b,..........
Oldj fel késhegynyi szódabikarbónát kevés csepp vízben! Cseppents bele 2 csepp fenolftalein-oldatot.
Az oldat kémhatása:........
Adj hozzá cseppenként citromlevet addig,amíg még színváltozást tapasztalsz!
a fenolftalein színe....
az oldat kémhatása......
És tényleg köszönöm a segítséget,ezeket itthon nem tudom megcsinálni nincsenek hozzá valóim!:(
16:24-nek: WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Fotoszintézisnél hol jön hidrogén?!
1; Oxigén keletkezik, amit a parázsló gyújtópálca felfénylésssel igazol.
2; A szén nagy felületén megkötődik a színanyag, így a bor színtelenné válik. Ha gázok vagy savak miatt fáj a gyomor, akkor azokat megkötve elmulasztja a fájdalmat.
3; 3,8\cdot10^6\cdot170\cdot12\cdot0,2
4; a) Elszíntelenedik, egyrészt a szerves kloridok legtöbbje színtelen, másrészt a növényi festékek indikátorok is. b) Színváltás, de meg nem mondom, mire. Indikátor.
5; Lúgos, citromlé után semleges, amit a fenolftalein színtelenül jelez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!