Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémiából hogyan lehet tudni,...

Kémiából hogyan lehet tudni, hogy pl a H (hidrogénnak) H-H vagy H:H ez a szerkezeti képlete?

Figyelt kérdés
vann olyan ahol nem két pontot kell rajzolni hanem négyet pl: F::F. ez nincs valahol benne a periodusban vagy nem tom ezeket meg kell tanuli hogy minek mennyi elektronja párja van vagy milye. mindent amit tutsz leírod lécci? meg az összeg képlet meg a szerkezeti képlet között mi a különbség (mert a ami a könyvben van akkora hülyeség nem értem miről beszélnek ezek ?!)
2011. márc. 22. 19:01
 1/4 anonim ***** válasza:

szia,

a két pont helyettesíthető egy vonallal, és 2db elektront, azaz egy elektronpárt jelöl. Lehet kötő elektronpár: ilyenkor a két atom közé rajzoljuk, amit összeköt, vagy nemkötő: ilyenkor amellé (-fölé, -alá) az atom mellé (fölé, alá) amihez tartozik.

A négy db pont, vagy az = jel ennek megfelelően kettőskötést jelent, a 6db pötty/ 3 vonal pedig hármasat.

Hogy pontok, vagy vonalak, az mindegy.

A szerkezeti képlet az, ahol az atomok egyesével ki vannak rajzolva, és látszik, hogy ki kihez kapcsolódik, míg az összegképlet csak a darabszámot adja meg.

H-O-H víz szerkezeti képlette (még jobb, ha a két kötés nem egy vonalban van, hanem szöget zár be) míg H2O a kettes alsó indexben pedig az összegképlet.

2011. márc. 22. 19:12
 2/4 anonim ***** válasza:
Biztos jól nézted meg azt a rajzot, ahol a két F(luor) között 4 pont van? Nekem kicsit soknak tűnik...
2011. márc. 22. 19:13
 3/4 A kérdező kommentje:
köszönöm. előzőnek pedig csak mondtam valamit a F-nak,de honnan lehet tudni hogy 2 vagy 4 vagy 6 ?
2011. márc. 22. 19:27
 4/4 anonim ***** válasza:

Mindkettő választ én írtam, csak már megijedtem, hogy a fluorra van valami új dolog is :)

Szóval a periódusos rendszerrel kellene ismerkedni. Hogy valakinek hány külső elektronja van, azt a főcsoportszám adja meg. Pl. fluorra pont VII. főcsop, azaz 7 db külső elektronja van. De az elektronok ráadásul párokba vannak rendezve, így van neki 3db elektronpárja PLUSZ egy olyan elektronja, ami mindenképpen párt keres magának. Ezért mondjuk megtalálhatja egy másik ugyanilyen fluor atomban élete párját, de mondjuk egy nátriumban is, mert az meg az első főcsoportban van, és neki meg egy elektronja van, amihez párt keres.... nagyjából.

2011. márc. 22. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!