Milyen volt Magyarország külpolitikája 1938 és 1944 között?
Hát három részre lehet szerintem szedni.
-a reviziós eredmények (a két bécsi döntés + kárpátalja és a baranyaháromszög megszállása)
- semlegesség v háború ?
- a háborús külpolitika
Revizióhoz pár mondatban elég leirni hogy már közel két évtizede küzdött a magyar politikai elit , mire sikerült kézzelfogható eredményt elérni elöször 1938.nov.2-án amikor visszakaptunk egy kb 11 000 km2-es sávot a Felvidék déli részéből, majd 1939.márc.15.én a Kárpátaljára bevonult Mo. mikor No. megszállta Csehországot, Aztán a következő reviziós eredmény: 2. bécsi döntés 1940.augusztus 30.án,
Miután kirobbant a háború Teleki Pál a semlegesség politikáját hirdette meg, mivel okult az első világháború utáni állapotokból: Mo-nak meg kell őriznie a haderejét a háboru utáni rendezési kérdésekre
Viszont német nyomás volt rajtunk hogy lépjünk be, valamint a románok a németek oldalán harcoltak, igy nagyvalószinüséggel hogyha a németek nyernek, akkor a németek öket fogják "díjazni" a mi kárunkra. Végül beléptünk (megszálltuk Jugoszlávia egy részét, és Kassa bombázása után nyiltan hadviselőkké váltunk)
Világháború: Magyarország kezdetben hátsó soros feladatokat látott el, majd az orosz fontra kerültünk ki. Don kanyar.
Nagyjából most ennyi jutott eszembe, azért egészitsd még ki szerintem a vh-s részt mer az kevés:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!