Hogyan alakult ki a várnégyszög?
Tudom mi az de az lenne a kérdés, hogy hogyan alakult ki?
Rajz házi holnapra és nagyon fontos lenne!
És tudtok várhoz kapcsolódó szólásokat, közmondásokat, ha igen akkor mondanátok?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Története a wikiről: A Német-római Birodalom és a Velencei Köztársaság történelmi határvidékén, a mai Dél-Tirol és Trentino határán, a Dolomitok vidékén már évszázadok óta léteztek várak és erődök. Verona első jelentős erődítményeit még a középkorban, I. Cangrande I della Scala zsoldosvezér (condottiere) építette ki a XIV. század végén. A velenceiek a XVI. században már a tüzérségnek ellenálló falakat és bástyákat építettek, vezető várépítészük Michele Sanmicheli volt. A Velencei Köztársaság bukása után a lunéville-i békeszerződés értelmében az erődök egy részét Bonaparte tábornok utasítására lerombolták.
1815-ben a bécsi kongresszus határozatai értelmében az Osztrák Császárság megkapta Lombardiát és a Velencei Köztársaság törzsterületét, mindkettőt bekebelezve a Habsburg Birodalomba (utóbbit Velence tartomány néven), és megalakította a csatlós Lombard–Velencei Királyságot. Az új birodalmi területek és csatlós fejedelemségek stratégiai védelmére – Verona központtal – új erődvonalak kiépítése vált szükségessé, mivel az itáliai nemzeti mozgalom (Risorgimento), és az e mozgalmat támogató Szárd–Piemonti Királyság meg-megújuló terjeszkedési kísérletei veszélyt jelentettek a Birodalom érdekeire. 1815-ben megkezdődött az észak-itáliai Erődnégyszög elemeinek tervezése és kiépítése a négy főerőd, Peschiera del Garda, Mantova, Legnago és Verona térségében. A munkálatokat az Osztrák Császárság hadmérnöki főigazgatója, János főherceg irányította. Az évtizedeken át folyó építkezéseket a forradalmi háborúk is csak rövid ideig akasztották meg.
Értelme: Stratégiai helyen volt lehetőség egy - egy ellenséges csapat megállítására, kis veszteség mellett.
Közmondások, szólások:
Kialussza a törököt a várából. (Lusta)
Az én házam az én váram. (A hazai terep előnye)
Erős vár a hitünk. /Máshol: Erős vár az Istenünk/ (No comment)
Kirohant, mint Zrínyi a várából. (Gyorsan őrült tettre ragadtatta el magát)
Nyitott várkapuban sok lehet a fog. (Könnyűnek tűnik, de nehéz a feladat)
A kastély ritkán vár. (Ha valami tetszetősnek vagy erősnek tűnik, nem biztos, hogy az is)
Egy várnak csak egy zászlója lehet. (Nem jó, ha a vezetésbe nagyon sok ember beszél bele)
Kedves második válaszoló!
Ezt valószínűleg már el se olvasod, annyira rég írtál ide, de azért leírom:
Nekem is ez a rajzházim. :D Az első dolgom volt, hogy rákeressek a Google segítségével, így természetesen a Wikipédiát is megtaláltam. Te nem általánosságban a várnégyszögről beszélsz, hanem az itáliai mittoménmilyen Várnégyszögről. Úgyhogy sajnos én is válasz nélkül maradtam. xD
Mindenkinek ez a rajz házija?
Nekem is xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!