Ezt hogy lehet megoldani? Egy órát szenvedtem ma már:|
Gyakorlaton voltam ma,és azt a feladatot kaptunk(karoszérásnál vagyunk kint egy osztálytársammal..(ketten kaptuk),hogy egy 199.5cm hosszú szakaszt,osszunk fel 14egyenlő részre.
Na de,ez eddig nem gond,csak ott a bibi,hogy 14db 3cm széles vasat kell úgy felrakni,hogy minden szakasz(két vas köszti rész egyenlő legyen).
ami adott:3cm széles egy vas darab,199.5cm hosszú,és 14egyenlő részre kell osztani,meg,az elején és a végén van 1-1 vasdarab
Remélem érthető voltam(:
Legyen
L = 1995 mm - az alap teljes hossza
n = 14 - a felrakandó alkatrészek száma
s = 30 - egy alkatrész szélessége
t = ? - két alkatrész középvonalának távolsága
Rajzolj fel 3 db 's' szélességű alkatrészt (3 párhuzamos szakaszpárt) egymástól egyenlő távolságra, és húzd meg a középvonalukat.
Ekkor a két szélső középvonal távolsága: 2*t = (n - 1)*t, amely távolság 2*(s/2)=s távolsággal rövidebb, mint a teljes hossz (L)
Tehát írható
L - s = (n - 1)*t
ebből
t = (L - s)/(n - 1)
Mivel minden adat adott, 't' számítható
A példa adataival
t ≈ 151,15... mm
Tehát ha pl. az alap bal szélére felrakod az első vasat, aztán a következő bal szélét ettől 't' távolságra, elvileg az alap másik végén az utolsó 't' távolságot felmérve egy 's' szélességű hely marad, ahová az utolsó vas kerül.
Remélem, érthető a leírás, ha nem, kérdezz nyugodtan.
DeeDee
nem olyan bonyolult ez, illetve amennyiben tényleg meg kell csinálni, akkor igen:
namost kis geometriával megoldható talán a párhuzamos szelők tételével. lényege, hogy a táv egyik végébe húzol még egy egyenest,amire rámérsz 14 egyenlő szakaszt (hosszuk akármekkora lehet)
ezután az első szakasz végét húzd a már lerakott vasdarab végéhez, aztán ezzel párhuzamosokat kell húznod a többi szakasz végpontjaiból. ahol ezek metszik az alap egyenest, ott lesz az adott vasdarab vége.
remélem érthető volt :)
ugyan látom, hogy érkezett már segítség, de gondoltam egy kis geometriát is beleviszek, nekem nem árt a gyakorlás ezügyben. ha pedig nem látható át, esetleg csinálok ábrát :)
köszi szépen a válaszotok
az az igazság,hogy nem bonyulult,de kint belegabajodtam,végig fejbe akartam számolni,közbe szoltak,elvesztettem a fonalat
hiába segített az egyik alkalmazott...úgy se volt jó
mondta h jó lesz nekem hf-nek...
mondtam neki "gyengéden h elfelejtheti...
aztán itthol az első válaszával,megcsináltam
1:1méretarányba megcsináltam egy hulladék lécdarabon(XD)
aztán felhívtam...hát,telon keresztül éreztem h leblokkoltXD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!