6-os matek, tengelyes tükrözés?
Kör érintője:
Az érintő mindig merőleges az érintési pontba húzott sugárra.
Ezt felhasználva:
1. van egy adott kör a középpontjával (vagy ha nincs, rajzolsz egyet)
2. kiválasztasz rajta egy pontot
3. ezt a pontot összekötöd a középponttal (ez lett a sugár)
4. a sugárra a kiválasztott pontban merőlegest állítasz (ez lett az érintő)
Tengelyes tükrözés:
Egy pontnak és képének távolsága a tengelytől megegyezik.
Ezt felhasználva:
1. adott pár pont, most akkor egy 45-fokos szög és a tengely (ha nincs megadva a tengely, akkor rajzolsz egy egyenest és az lesz az)
2. a szög csúcsából merőlegest állítasz a tengelyre
3. megnézed, hogy a szög csúcsa milyen távol van a tengelytől és felméred ezt a távolságot a másik oldalra is, ezzel megkapod a szög csúcsának a tükörképét
4. ugyanezt eljátszod még két ponttal, az egyiket az egyik, a másikat a másik szögszárról választva.
5. a csúcs tükörképével kell összekötni a másik két pont képét és megvan a szög tükörképe
Menjél magántanárhoz!
Geometriát nem lehet elmagyarázni így!
1. Érintőt nagyon egyszerű szerkeszteni. Egyszerűen húzol egy vonalat úgy, hogy érintse a körívet. Esetleg, ha sugárra merőlegeset szeretnél, akkor odateszed a karcos vonalzódat, a karcot a sugárra helyezed és húzol egy vonalat úgy, hogy a sugár végét (a körív egy pontját) érintse...
Lerajzoltam neked egyet: [link]
2. A tengelyes tükrözés meg nagyon egyszerű, húzol egy vonalat=tengelyt, és az ábrád pontjait a tengely másik oldalára MERŐLEGESEN áttükrözöd UGYAN OLYAN távolságba. Ha körről van szó, akkor a kör középpontját tükrözöd, aztán megrajzolod köré körzővel az ugyan olyan nagyságú körívet. Szöget nem szükséges, hisz elég a pontokat...
Mi a tengelyes tükrözésnél szaggatott (segéd)vonalat használtunk, aztán esetleg a pontok távolságát körzővel mértük és metszettük, de lehet vonalzóval is.
Remélem segítettem.
Hülyeséget írtam, az érintő a sugárra mindig merőleges...
- előző
Ugyan úgy néz ki.
(pontosítsunk: 1 pontban érinti)
Valamint, szerintem az a fontos, hogy megértse, miről van szó. Ha a "matematikus" magyarázatot nem érti a könyvből, akkor valahogy máshogy kell neki elmagyarázni.
Nem? Nekem eddig mindenkinél bejött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!