5 politerpén képviselő?!

Figyelt kérdés
soroljatok fel 5-t pls. :S én a kaucsuknál leragadtam. XD thx előreis^^
2010. nov. 30. 16:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
gutta-percha
2010. nov. 30. 18:33
 2/11 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy én úgy tanultam, hogy akkor politerpén, ha több, mint 8 izoprénegység van benne.

Amihez elég a 8, azok a tetraterpének, azaz a karotinoidok, ezek képviselője a sárgarépából izolált karotin, ami alfa-, béta- és gamma-karotin keveréke, meg a paradicsom színanyaga a likopin.

2010. nov. 30. 18:40
 3/11 A kérdező kommentje:
nah megvan a 4. xD köszi nektek. :D
2010. nov. 30. 19:13
 4/11 A kérdező kommentje:
ööö...ha 10től több izoprén egység van, akkor politerpén, nem?
2010. nov. 30. 19:15
 5/11 anonim ***** válasza:

Nem, szerintem 8 felett.

Mert úgy vannak sorban, hogy:

1: hemi(?)terpén

2: monoterpén

3: szeszkviterpén

4: diterpén

5: szeszterterpén

6. triterpén

7: passzolok, lehet, hogy nincs külön neve

8: tetraterpén

efelett pedig poli. Szerintem.

Légyszi, írd már meg, miket találtál még ki, megesz a kíváncsiság!

2010. nov. 30. 19:42
 6/11 A kérdező kommentje:

nemsokat...irtam a kaucsukot, karotint, likopint, guttaperkát...még 1 hiányzik...

am te honnan értesz ennyire a kémiához?xD

2010. nov. 30. 19:47
 7/11 anonim ***** válasza:

Ó, hát az nagyon jó!

Szóval akkor nem igazi politerpén kell, hanem csak "poliizoprén"? Akkor legyen mondjuk még az A-vitamin, más néven retinol, vagy az E-vitamin, akit meg tokoferolnak is hívnak. de ezek is csak triterpének. de ha tényleg bármi jó ezek kötül, akkor gyakszi egy csomó illóolaj is szóba jön: mircén (babér) nerol (narancs), linaldol (gyöngyvirág), mentol (borsmenta), karvon (kömény), borneol (levendula) alfa-pinén (fenyőfa) cineol (eukaliptusz)... de ezekban csak 2-3 izoprén van, és van, ami gyűrűs.

2010. nov. 30. 20:14
 8/11 A kérdező kommentje:
ööö hát most jöttem rá, hogy szerintem ilyen növényi eredetű gumianyagok kellenek...mert azok tartoznak a politerpénekhekhez... pl. kaucsuk, guttaperka.... :D de am. köszi a fáradtságot...:] jól fog még jönni..:D
2010. nov. 30. 20:19
 9/11 anonim ***** válasza:

Igen, pontosan ettől félek én is a politerpén az kifújt a gumiszerűségeknél: kaucsuk, gutta-percha.

Milyen suli hanyadik osztálya ez a házi?

2010. nov. 30. 20:26
 10/11 anonim ***** válasza:

Nem is lesz... tudod miért? a kaucsuk az cisz-1,4-poliizoprén, a gutta-percha meg transz. Ennyi. Hogy 150 egység van benne, vagy 500, annak nem lesz külön neve, nyilván a természetes gumianyagok eleve is keverékek szerintem.

Azért is érdekel annyira, ki tud mondani 5-öt?! És hogy?

2010. nov. 30. 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!