5 politerpén képviselő?!
Az a baj, hogy én úgy tanultam, hogy akkor politerpén, ha több, mint 8 izoprénegység van benne.
Amihez elég a 8, azok a tetraterpének, azaz a karotinoidok, ezek képviselője a sárgarépából izolált karotin, ami alfa-, béta- és gamma-karotin keveréke, meg a paradicsom színanyaga a likopin.
Nem, szerintem 8 felett.
Mert úgy vannak sorban, hogy:
1: hemi(?)terpén
2: monoterpén
3: szeszkviterpén
4: diterpén
5: szeszterterpén
6. triterpén
7: passzolok, lehet, hogy nincs külön neve
8: tetraterpén
efelett pedig poli. Szerintem.
Légyszi, írd már meg, miket találtál még ki, megesz a kíváncsiság!
nemsokat...irtam a kaucsukot, karotint, likopint, guttaperkát...még 1 hiányzik...
am te honnan értesz ennyire a kémiához?xD
Ó, hát az nagyon jó!
Szóval akkor nem igazi politerpén kell, hanem csak "poliizoprén"? Akkor legyen mondjuk még az A-vitamin, más néven retinol, vagy az E-vitamin, akit meg tokoferolnak is hívnak. de ezek is csak triterpének. de ha tényleg bármi jó ezek kötül, akkor gyakszi egy csomó illóolaj is szóba jön: mircén (babér) nerol (narancs), linaldol (gyöngyvirág), mentol (borsmenta), karvon (kömény), borneol (levendula) alfa-pinén (fenyőfa) cineol (eukaliptusz)... de ezekban csak 2-3 izoprén van, és van, ami gyűrűs.
Igen, pontosan ettől félek én is a politerpén az kifújt a gumiszerűségeknél: kaucsuk, gutta-percha.
Milyen suli hanyadik osztálya ez a házi?
Nem is lesz... tudod miért? a kaucsuk az cisz-1,4-poliizoprén, a gutta-percha meg transz. Ennyi. Hogy 150 egység van benne, vagy 500, annak nem lesz külön neve, nyilván a természetes gumianyagok eleve is keverékek szerintem.
Azért is érdekel annyira, ki tud mondani 5-öt?! És hogy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!