Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ebben a nehéz fizika feladatba...

Ebben a nehéz fizika feladatban valaki segítene? hogy kell megoldani?

Figyelt kérdés
Mindkét végén nyitott, 16 cm magas, függőleges helyzetű, U-alakú csőben 10 cm magasan áll a víz. Az egyik csőszár 2 cm, a másik 3 cm átmérőjű. Legfeljebb milyen magas olajoszlopot tudunk a 3 cm átmérőjű csőszárba önteni, ha az olaj sűrűsége 900 kg/m3, míg a vízé 1000 kg/m3?
tegnap 01:38
 1/5 krwkco ***** válasza:

"Legfeljebb milyen magas olajoszlopot tudunk a 3 cm átmérőjű csőszárba önteni..."

x magasságút. És ebben a csőben 16cm-x magasságú vízoszlop marad.

A másik csőben y magasságú lesz a víz.

Két ismeretlenünk van, két egyenletre van szükségünk. Az egyiket onnan kapjuk, hogy a csövek alján egyforma lesz a nyomás. A másikat meg abból, hogy a két csőben ugyanannyi víz lesz a végső helyzetben, mint kezdetben.

tegnap 04:42
 2/5 krwkco ***** válasza:

"A másikat meg abból, hogy a két csőben ugyanannyi víz lesz a végső helyzetben, mint kezdetben."

Úgy értem, hogy összesen és a térfogatot tekintve.

tegnap 09:19
 3/5 A kérdező kommentje:
Igen, próbálkoztam én is de sose jott ki ertelmes eredmeny. A kulonbozo atmerok bekavarnak
tegnap 10:00
 4/5 krwkco ***** válasza:

Pedig egyszerű:

A nyomásnál nem számít az átmérő, csak a magasság és a sűrűség. Mert a tömeg és a súlyerő az átmérővel arányosan növekszik, de a nyomáshoz osztani kell az átmérővel. A g szintén kiesik.

Az első egyenlet:

x*0,9kg/dm^3+(16cm-x)*1,0kg/dm^3=y*1,0kg/dm^3

A második egyenlet (legyen A(d) a d átmérőjű kör területe):

10cm*A(2cm)+10cm*A(3cm)=y*A(2cm)+(16cm-x)*A(3cm)

tegnap 12:32
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm
tegnap 20:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!