Mi az a glossza, és hogy kell olyat írni?
Csoportmunka van és nekem kell a glosszát megírni egy újságcikkhez.
Nem igazán vagyok képben, hogy ez mit takar
A glossza jelentése:
Eredetileg széljegyzet, tudományos vagy irodalmi szöveghez fűzött rövid jegyzet, magyarázat.
Ma főleg rövid, tömör cikk napilapban, hetilapban, amely más lapok cikkeihez vagy időszerű eseményekhez, jelenségekhez fűz bíráló megjegyzést1.
Rosszmájú vagy rosszindulatú megjegyzés2.
Rövid, csípős hangú hírlapi cikk2.
“Újságírás egyik kedvenc műfaja, egy publicisztikai műfaj
A glossza az újságírás egyik kedvenc műfaja, egy publicisztikai műfaj, mindig az aktuális eseményhez kapcsolódó, rövid terjedelmű, ironikus vagy szatirikus írás, mely csattanóval ér véget. Többnyire bíráló szándékot fejez ki, többnyire ironikus hangvételű.”
Ezeket leggyakrabban a lapok véleményrovatában olvashatod.
Keress ki a többiek által írt szövegből klf. fogalmakat, és fűzz hozzájuk 2-3 mondatos magyarázatot, hogy mit jelentenek.
Pl. Ha a cikkben szakszavak, vagy idegen szavak, nem közismert fogalmak szerepelnek, akkor a szakszavakat, fogalmakat sorban megszámozod, és a lap alján úgynevezett széljegyzetben egyenként a sorszámokat is feltüntetve, megmagyarázod.
Glosszál:
1. magyarázó jegyzetekkel ellát
2. gúnyos megjegyzésekkel kísér
3. Éles hangvételű újságcikkeket ír.
6#
De a többiek ott voltak, nem?
Nem mindegy, hogy most egy komplett csattanós, karcos kritikát kell írnod a munkájukról, vagy glosszát rittyentened a szövegük alá.
Ők ott voltak igen
Glosszát kell tennem a szövegük alá
De már készítem
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!