Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi az a glossza, és hogy kell...

Mi az a glossza, és hogy kell olyat írni?

Figyelt kérdés

Csoportmunka van és nekem kell a glosszát megírni egy újságcikkhez.

Nem igazán vagyok képben, hogy ez mit takar

ma 20:36
 1/9 anonim ***** válasza:

A glossza jelentése:

Eredetileg széljegyzet, tudományos vagy irodalmi szöveghez fűzött rövid jegyzet, magyarázat.

Ma főleg rövid, tömör cikk napilapban, hetilapban, amely más lapok cikkeihez vagy időszerű eseményekhez, jelenségekhez fűz bíráló megjegyzést1.

Rosszmájú vagy rosszindulatú megjegyzés2.

Rövid, csípős hangú hírlapi cikk2.

ma 21:15
 2/9 anonim ***** válasza:

Pl. Egy glossza Ady Endrétől:

[link]

ma 21:17
 3/9 anonim ***** válasza:

Mikszáth Kálmán cikkek es karcolatok

[link]

ma 21:25
 4/9 anonim ***** válasza:

“Újságírás egyik kedvenc műfaja, egy publicisztikai műfaj

A glossza az újságírás egyik kedvenc műfaja, egy publicisztikai műfaj, mindig az aktuális eseményhez kapcsolódó, rövid terjedelmű, ironikus vagy szatirikus írás, mely csattanóval ér véget. Többnyire bíráló szándékot fejez ki, többnyire ironikus hangvételű.”

Ezeket leggyakrabban a lapok véleményrovatában olvashatod.

ma 21:33
 5/9 anonim ***** válasza:
Milyen tanárod van neked, hogy nem magyarázza el részletesen, hogy mi a feladat?
ma 21:34
 6/9 A kérdező kommentje:
Lógtam aznap xd
ma 21:41
 7/9 anonim ***** válasza:

Keress ki a többiek által írt szövegből klf. fogalmakat, és fűzz hozzájuk 2-3 mondatos magyarázatot, hogy mit jelentenek.

Pl. Ha a cikkben szakszavak, vagy idegen szavak, nem közismert fogalmak szerepelnek, akkor a szakszavakat, fogalmakat sorban megszámozod, és a lap alján úgynevezett széljegyzetben egyenként a sorszámokat is feltüntetve, megmagyarázod.

ma 21:50
 8/9 anonim ***** válasza:

Glosszál:

1. magyarázó jegyzetekkel ellát

2. gúnyos megjegyzésekkel kísér

3. Éles hangvételű újságcikkeket ír.

6#

De a többiek ott voltak, nem?

Nem mindegy, hogy most egy komplett csattanós, karcos kritikát kell írnod a munkájukról, vagy glosszát rittyentened a szövegük alá.

ma 21:54
 9/9 A kérdező kommentje:

Ők ott voltak igen

Glosszát kell tennem a szövegük alá

De már készítem

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

ma 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!