Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mire és hogyan figyeljek oda,...

Mire és hogyan figyeljek oda, ha nem tételként kérik számon az olvasottakat, hanem a "véleményemre" kíváncsiak? Lehet ez így könnyebb, de sokkal jobban elbizonytalanít, mintha csak vissza kellene mondani, hiszen egy olvasás után menne.

Figyelt kérdés
De ez a mondd el a véleményed olyan izé, hiszen lehet teljesen hülyeséget gondolok ki és mondok el.
máj. 23. 10:06
 1/7 anonim ***** válasza:
Miről szól a szöveg?
máj. 23. 10:34
 2/7 A kérdező kommentje:

Egy közvélemény kutatással kapcsolatos szakirodalom.

Mondjuk két ponton is tudok hozzá kapcsolódni, de ki tudja jó lesz-e nekik amit elmondok vagy másra gondolnak.

máj. 23. 10:48
 3/7 anonim ***** válasza:

Tehát szakszöveg.

Az ezzel kapcsolatos vélemények nem ízlés dolga kategóriásak. Kiemeled, hogy az adott kutatás módszere mennyire volt helytelen, vagy helyes, beszélhetsz a közvéleménykutatás megváltozott körülményeiről (pl. a válaszadási hajlandóság drasztikus csökkenéséről), ezek hatásairól.

Érvelhetsz amellett, hogy helyes és értelmezhető, vagy amellett, hogy helytelen és pontatlan, valós következtetések levonására nem alkalmas.

Sokkal többet kell tudnod a közvéleménykutatásról, mint ami a konkrét szövegből kiderül, éppen ezért alkalmas pl. a felsőoktatásban, vagy egy töriérettségin ennek a szövegnek a véleményezésén keresztül felmérni a tudásodat.

Nem a véleményed a lényeg, hanem az, hogy hogyan tudod a véleményed érvelve alátámasztani.

máj. 23. 11:20
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi a tippeket.

[link]

Ez amúgy az az anyag és felvételire kell. Igazából 4 irodalom van és egyet kell választani.

máj. 23. 11:32
 5/7 A kérdező kommentje:
Viszont másik szakról megyek és ennyire mélyen nem tanultunk sosem a témáról így emiatt is nehezebb ezt megfogni nekem, mint ha azt mondják mondjam el, mint egy tételt.
máj. 23. 11:37
 6/7 anonim ***** válasza:

[link]

apróság a témához

máj. 23. 11:56
 7/7 A kérdező kommentje:

Igazából felépítettem egy koncepciót a témára aztán meglátjuk. Lényegében úgyis néhány mondatban kell érvelni amellett, hogy miért az lett a kedvenc és arra esett a választás. Tehát nem konkrét elemzést várnak el ahogy látom. Így talán egy ilyesmivel nehezén lőhetek mellé.

Az adott irodalom kutatásmódszertannal foglalkozik, ami már csak amiatt is közelebb áll hozzám, mivel ez a terület a fő motivációm a szakkal kapcsolatban.

A mondandó másik része pedig arra épülne, hogy mivel amúgy is követem a közéletet így a közvélemény kutatásokat is. Így én is szembesülök vele, hogy egyre gyakoribb kérdés a közvélemény kutatások létjogosultsága és, hogy ebben a kérdésben és a közvélemény kutatások megértésében segített az adott írás.

Így pedig igazodva nagyrészt a fejezetekhez szerintem felvezetem a kihívásokkal a témában és átvezetem a 2022-es választásokig, ahol talán senkinek sem újdonság mekkorát tévedtek a közvélemény kutató cégek. Kezdve a megváltozott körülményekkel egyes választói csoportok alul és felülmérésével vagy az elérhetetlen, de a választáskor előkerülő választókkal.

Majd befejezem egy konklúzióval, hogy hogyan segített az írás meggyőzni magam ezeknek a felméréseknek a jogosultságában.

Nyilván aktuálpolitikába nem akarok belemenni, de ha ilyen irodalmat adtak és maga a kar is olyan, hogy több szaknál is releváns a politika talán nem gond, ha a 2022-es választásokig vezetem ezt vissza hiszen elképesztő sok kritika került elő akkor.

máj. 23. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!