Állandó gyorsulással haladó test pályájának egy 10 m-es szakaszát 1,03 s alatt, az ezt követő 11 m hosszú szakaszt pedig 2 s alatt futja be. Számítsa ki a test gyorsulását! Ennek mi a helyes megoldása ? (Se a -3,255 m/s^2, se a -2,778 m/s^2 nem jó)
Nekem egészen pontosan –28900/10403 m/s² jön ki, ami jó közelítéssel a te második végeredményed.
Próbáltad több/kevesebb tizedesjegyre kerekítve megadni? Lehet, hogy mégis a nagyságát kell beírni végeredményként? Pontosan milyen mértékegységben kérdezik a végeredményt?
Ha ezeket végig próbáltad/ellenőrizted, akkor még az is lehet, hogy ők rontottak el valamit...
Legyen a 0 időpillanatban v0 a sebesség, 1.03s után v1, és ez után 2s-al v2! A gyorsulás pedig a.
Rajzolj fel egy diagramot, ahol a sebességet ábrázolod az idő függvényében!
Ez úgy fog kinézni, hogy v0 magasságról indul, aztán folyamatosan csökken (egy egyenes mentén, mert állandó a gyorsulás), először eléri 1,03s múlva v1 magasságot, majd 3,03-ban (1,03+2) v2-t. Ez egy trapéz (ami 2 darab trapézra bontható). A bal trapézrész területe lesz 10m, a jobb trapézrész területe pedig 11m. (Ha a pozíció idő szerinti deriváltja a sebesség, akkor a sebesség idő szerinti integráltja meg a megtett út.)
Felírható 4 darab egyenlet, az első kettő a gyorsulás képletéből, a másik kettő pedig a trapézok területéből. 4 egyenlet, 4 ismeretlen, jók vagyunk:
v1 = v0 + a*1,03
v2 = v1 + a*2
((v0+v1)/2)*1,03 = 10
((v1+v2)/2)*2 = 11
Arra lusta voltam, hogy ezt kézzel megoldjam (nem nehéz egyébként, lineáris mind). Mondjuk v0 és a-val kifejezhető v1 és v2, ezt beírod az utolsó két egyenletbe, azt meg megoldod a-ra.
Könnyebb a megoldás, ha a jól ismert egyenleteket a legelejétől mérve írjuk fel:
Mivel s=v(0)t+a/2*t^2:
1) 10=v(0)*1,03+a/2*1,03^2
2) 21=v(0)*3.03+a/2*3,03^2
Ez egy sima lineáris egyenletrendszer, és ebből is -2,778m/s2 jön ki. Ez tuti jó megoldás.
Más lehet itt a gond, talán elírtál valami adatot.
Nekem gyanús az 1,03. Az ilyen feladatokhoz szokatlan, hogy az egyik adat század pontosságú, a többi pedig egész.
Inkább 1,3 lesz az, de lehet, hogy simán 1.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!