Fizika: egy sínen mozgó vonat elüt egy embert (bocs, lehet egy vasdarab is). A vonat mondjuk 100 km/h-val halad. A másik áll - 0 km/h a sebessége. Töredék másodperc alatt a síneken álló felveszi a vonat sebességét. Hogyan lehetséges ez?
Az egyiknek nulláról kell felgyorsulnia 100-ra (akár 99-re, mindegy).
és fordítva.
De együtt haladnak! Igy nem lehet sebesség különbség közöttük.
A tömeg itt nem játszhat szerepet. Csak a sebességek léteznek.
????
8/9 Megmagyaráznád, vagy csak fikázni tudsz?
Hogy is jön ide a hangsebesség?
Feltettem egy normális kérdést.
Normális válaszokat vártam / szerettem volna.
Erre kapok pofánrugást, gyepálást, ...
Bunkó emberek bunkó hozzászólásait.
KÖSZÖNÖM!
"Feltettem egy normális kérdést."
Hol van?
De most komolyan? Ezen veszekedjünk?
Volt egy kérdésem, eddig senki nem válaszolt rá. Ennyi.
"egy sínen mozgó vonat elüt egy embert"
"A vonat mondjuk 100 km/h-val halad."
Legyen 108kmh, az éppen 30m/s.
A 0-adik pillanatban érintkezik a vonat a testtel. Bontsuk durva lépésekre a folyamatot.
Az első szakaszban mondjuk 10cm-re benyomja a vonat az ember mellkasát. Ezalatt 1/300 másodperc telik el. Egy fekvő emberi testre saccoljuk meg, hogy kb. 200 kg-nyi súlyt lehet elhelyezni, anélkül hogy kilapulna. Kb. ilyen a szilárdsága. Tehát mondjuk, hogy 2000N erővel nyomja a vonat a testet miközben deformálja. Ez ~30m/s^2 gyorsulás. 1/300s alatt lineárisan növekvő erőhatással 5 m/s lesz a testtömeg átlag sebessége. Ez nem sok, de ez még csak az első 3 ms.
A további fáziskoban egyre szilárdabb részeket ér el a vonat orra. Összeprésel mindent akár a gerincig. Ha nem fordul le oldalra, akkor a test az egyre növekvő erők hatására néhány további ms alatt felveszi a vonat sebességét és sűrű masszaként halad tovább a vonat orrán.
A kazán vastag acélfala, ami a vonat orra, minimális mértékben deformálódik és egyben a vonat a nagy tömege miatt alig lassul.
Szóval így gyorsul fel a deformálható emberi test a vonat sebességére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!