Hogyan számoljuk ki egy téglalap keresztmetszetét?

Figyelt kérdés

Egy téglalap keresztmetszetét kell kiszámolnom.

Neten kutakodtam egy fél órát, de nem találok világos leírást arra, hogy mi a téglalap keresztmetszete.

Eddig én simán összeszoroztam az oldalakat, pl. a = 6cm , b = 4cm, akkor a keresztmetszet biztosan A = 6 * 4 = 24 cm2 (négyzetcentiméter). Viszont most jöttem rá, hogy ez a területe, szóval eddig teljesen rosszul használtam.

Szóval mi a téglalap keresztmetszete, és hogyan kell kiszámolni? Kérlek, példát írjatok, ne definíciót, mert azokat nem értem.

jan. 8. 12:50
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Ezt én sem értem!!! Honnan veszed, hogy a téglalapnak van keresztmetszete és mi ennek a meghatározása, definiálása?
jan. 8. 13:13
 2/17 anonim ***** válasza:
Az átloját érted alatta?
jan. 8. 13:14
 3/17 anonim ***** válasza:
A téglalapnak nincs keresztmetszete, mivel keresztmetszete TESTEKNEK van, ami egy síkidom.
jan. 8. 13:22
 4/17 anonim válasza:
Ha az átlójára gondolsz, akkor 2 derékszögű háromszöget kapsz, Pitagorasz tétel. 😊 A két befogó négyzete egyenlő az átfogó négyzetével, tehát a példádnál maradva, ha a=6, b=4, akkor az átló 36+16 négyzetgyöke, ami ~7,21.
jan. 8. 13:24
 5/17 anonim ***** válasza:

Jó lenne látni az eredeti feladatot és leírást. Mondjuk befotózva. Mégjobb, ha tudjuk, hogy melyik tankönyv (cím, kiadó, évjárat) és hanyas fejezet hanyadik feladata.

A legjobb lenne magát a feladatot (akár az egész oldalt, nem csak ránagyítva az egy sornyi szövegre), mondjuk befotózva és valamilyen képmegosztó oldalra feltöltve.

Akkor biztosan tudunk segíteni.

jan. 8. 13:31
 6/17 anonim ***** válasza:
Én azt sem értem, mit kell/lehet egy keresztmetszeten kiszámolni. A keresztmetszet egy tipikusan geometriai fogalom, a geometria meg nem a számolásról szól, hanem az ábrázolásról.
jan. 8. 14:24
 7/17 anonim ***** válasza:
Utoljára szakrajzon hallottam ilyet, hogy keresztmetszet és tipikusan a lezajzolása volt a feladat. Aki számolni vagy méregetni próbálta vonalzóval megszerkesztés helyett, az az évet megismételte.
jan. 8. 14:45
 8/17 A kérdező kommentje:

Köszi a sok választ! Lehet, hogy akkor az egész problémát félreértettem eddig.

Egy transzformátor vasmag keresztmetszetét kell kiszámolnom, aminél igazatok volt, mert nem téglalap, hanem téglatest, hiszen ez egy téglatest a transzformátoron belül, egy csévetestben.

Szóval akkor helyesen van egy téglatestem (ami egy transzformátor vasmagja): A = 6cm, B = 4cm, C = 10cm. Akkor ennek mi a keresztmetszete? :)

Így néz ki egy ilyen vasmag:

[link]

A szóban forgó rész keresztmetszete a bakelit csévetestben lévő téglatest keresztmetszete.

jan. 8. 15:12
 9/17 anonim ***** válasza:

Jó...nos.

Mivel AZ EREDETI FELADATOT kifejezett kérés ellenére sem kaptuk meg (és ez iskolába/saját tanulásra kell, mert munkahelyen ennek kiszámolására nem lehet szükséged, hisz nem végezhetnél ilyen tevékenységet végzettség nélkül, amihez ez a tudás kellene, akkor viszont rendelkeznél vele),

így kénytelen vagyok én is pontosítás nélkül az összes lehetséges választ megadni:

1. 24 cm^2

2. 40 cm^2

3. 46,6476 cm^2

4. 60 cm^2

5. 64,6220 cm^2

6. 72,1110 cm^2

jan. 8. 15:39
 10/17 anonim ***** válasza:
79%

#9, van ennél több lehetőség is :)

Kérdező: a síkmetszetet úgy képzeld el, hogy egy síkkal elvágod a testet, így a vágás helyén keletkezik egy sík lap, ez a síkmetszet. Például ha félbevágsz egy kenyeret, akkor az a keletkező rész, amit meg tudsz vajjal kenni, az a kenyér egy síkmetszete.

Ha egy téglatestet félbevágsz, akkor többnyire téglalapot kapsz. Ha egy hengert vágnál félbe, akkor attól függően, hogy hogyan végzed a vágást, lehet a síkmetszet többek között kör, elipszis vagy téglalap.

jan. 8. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!