Hogy kell megoldani az alábbi feladatot?
Az én felfogásom szerint ez egy kombinatorikai feladat, méghozzá egy ismétlés nélküli permutáció.
"nem mindig az összeset": vagyis van olyan is, hogy az összeset kifesti. Így még egyszerűbb a számítás, mert a teljes tartomány rendelkezésre áll.
Eszerint a lány a 10 körmét 10!, azaz 3628800-féleképpen tudja kifesteni.
Ezt az eredményt elosztom 4*170, azaz 680-nal.
Tehát az jön ki, hogy naponta 10! / (4 * 170), azaz 5336.47058824-féle kombinációt próbálhat ki, mielőtt előfordulna másodszorra is az egyik kifestési kombináció.
Ez így nem tudom, hogy jó-e a számolás, de jónak tűnik. Én hiszek neki.
Feltételezzük, hogy a lánynak összesen 10 ujja van. Az ujjait összesen 2^10=1024-féleképpen tudja festeni, amiben az is benne van, amikor egyik körmét sem festi be, vagy épp mindegyiket.
4*170 = 680 nap van a tanévben, tehát a lánynak volt lehetősége úgy festenie a körmeit, hogy minden napra más felállásban voltak a körmei befestve. (Ez persze nem jelenti azt, hogy a lány automatikusan igazat mondott, de a feladat nem erre van kihegyezve.)
#1, hülyeséget írtál.
A 10! azt jelentené, hogy mind a 10 ujját ennyiféle SORRENDBEN tudja kifesteni. De, mivel az ujjak festési sorrendje nem érdekel minket, csak a végeredmény, ezért ezzel nem számolunk. Mind a 10 körmét (triviális okokból) 1-féleképpen tudja kifesteni.
" Azzal dicsekszik, hogy a négy év alatt nem ment úgy iskolába kétszer, hogy pontosan ugyanazok a körmei lettek volna kifestve. Hihetünk neki?"
5-ösnek igaza van. Én is gondoltam rá korábban, csak nem akartam a válaszokat ilyen módon lekicsinyelni.
Mivel a kérdező már megkapta azt a megoldást, amit az iskolában elvárnak tőle, elmondhatjuk a reális választ is: kizárt dolog, hogy egy csaj akinek ekkora fontosságú a körme lakkozása, az a 4 év alatt egyszer se hibázzon. Vagyis a válasz: NEM.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!