Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Policisztás veseelégtelenség...

Policisztás veseelégtelenség genetika kérdés?

Figyelt kérdés

[link]

Megoldás: [link]

Én máshogy csináltam volna, és annak nem jó az eredménye, nem értem miért. A beteg ember nálam q^2=1/22. Mivel ideális a populáció, ebből gyököt vonva megkapom a hibás allél gyakoriságát, ami 0,071

És a p+q=1 egyenletből a p, vagyis egészséges allél gyakorisága 1-q=0,929

Ez miért nem jó így?

2023. máj. 12. 18:47
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom 1/200-ból vontál gyököt, nem 1/22-ből, ahogy a kérdésben írtad. Ettől függetlenül nem jó. Azért nem jó, mert domináns öröklődésmenetről van szó. A betegek nagy része heterozigóta, kisebb része homozigóta a betegséget okozó allélre (ezt jelöljük p-vel). Ezért 1/200 = q^2 + 2pq = q^2 + 2q(1-p), ha q-val jelölöd a betegséget okozó allélt (a megoldókulcs p-vel jelöli). Így is meg lehet oldani, de sokkal egyszerűbb az egészségesekből kiindulni, ők ugyanis homozigóták az egészséges allélre, és egyszerűen azt mondod, hogy p^2 = 199/200
2023. máj. 12. 19:03
 2/7 A kérdező kommentje:
Bocsánat, q^2=1/200
2023. máj. 12. 19:03
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

#1 Bocs, q-val jelöltem a betegséget okozó allélt, nem p-vel (vagyis úgy írtam a jelöléseket, ahogy te, és nem úgy, mint a megoldókulcs).

Vagyis helyesen:

Gondolom 1/200-ból vontál gyököt, nem 1/22-ből, ahogy a kérdésben írtad. Ettől függetlenül nem jó. Azért nem jó, mert domináns öröklődésmenetről van szó. A betegek nagy része heterozigóta, kisebb része homozigóta a betegséget okozó allélre (ezt jelöljük q-val). Ezért 1/200 = q^2 + 2pq = q^2 + 2q(1-p), ha q-val jelölöd a betegséget okozó allélt (a megoldókulcs p-vel jelöli). Így is meg lehet oldani, de sokkal egyszerűbb az egészségesekből kiindulni, ők ugyanis homozigóták az egészséges allélre, és egyszerűen azt mondod, hogy p^2 = 199/200

2023. máj. 12. 19:05
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Szóval akkor az én módszeremet akkor alkalmazhatnám, ha valamilyen recesszív betegségről lenne szó igaz?
2023. máj. 12. 19:06
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan. Recesszív öröklésmenetnél a betegséget hordozó allélre homozigóták, és csakis ők lesznek betegek. Ezért az allélgyakoriságot meg is kapod azonnal, ha gyököt vonsz a betegek arányából.
2023. máj. 12. 19:12
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!
2023. máj. 12. 19:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Nincs mit!
2023. máj. 12. 19:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!