Most átnézem az utolsó 5 év matek érettségiét, reális lehet a 80% ?
Észre kell venni, hogy ez egy egyenlőszárú háromszög, eszerint foglalkozni a feladattal...
ezt kifejtenéd? Oké, simán hagyhattam volna gyökös kifejezést, nem számolom ki, és akkor pontos értéket kapok
#28 arra gondolt, hogy úgy számold a területet, ahogy általában egyenlő szárú háromszög esetén szoktuk (behúzzuk a magasságot, kiszámoljuk, stb.).
De ennél tényleg van most egyszerűbb, és kár, hogy nem jöttél rá :)
Ha már lerajzoltad az ábrát, akkor rájöhetsz, hogy a háromszög köré tudsz egy téglalapot rajzolni. A téglalap így tartalmazni fog 4 háromsz9get, abból 3 derékszögű, a negyedik a keresett háromszög.
Innentől csak kiszámolod a téglalap és a három derékszögű háromszög területét, és ezeket egymásból kivonva kapod a kérdéses területet.
Ha már lerajzoltad az ábrát, akkor rájöhetsz, hogy a háromszög köré tudsz egy téglalapot rajzolni. A téglalap így tartalmazni fog 4 háromsz9get, abból 3 derékszögű, a negyedik a keresett háromszög.
ez már megint túl van gondolva, miért kéne nekem téglalpokra gondolnom, egy ilyen feladatnál, amikor először kapásból az jutott eszembe, ha ismerem mind a három oldalát akkor héron képlet.. Oké nyilván,.utána már láttam, hogy ez tényleg egyenlőszárú háromszög, akkor ahogy írtam én is magassággal lehetett volna számolni, de azt,hogy belemagyaárzzuk, hogy azzal kellene,ert ha nem jössz rá akkor ostobább vagy mint egy 5.es szerintem nem releváns. Na mindegy, kedden figyelek a kerekítésekre, és ha úgy van hagyom inkább a gyökös kifejezést. Amúgy meg neten olvastam,hogy a koordinátageo a leghenezebb feladatok között van, azért gondoltam ezt
Egyrészt ez egyáltalán nem túlgondolás... Akkor vagy igazán penge, hogyha egy feladatot többféle módon meg tudsz oldani. Persze ha te ragaszkodsz a kerekítésekhez, az is egy megoldás.
"mert ha nem jössz rá akkor ostobább vagy mint egy 5.es szerintem nem releváns."
Lehet, hogy túl fiatal vagy ahhoz, hogy értsd a mondat áthallását.
A 2000-es évek elején létezett egy olyan műsor, hogy "Okosabb vagy, mint egy 5.-es?". Érdemes utánanézned, mi is volt az a műsor.
18 leszek :D
Több módon is megtudtam volna oldani, de ez volt számomra most a legegyszerübb hisz az oldalait egyszerüen kitudom számolni, és onnan már nyert ügyem van.
Én értem, csak épp ha az lett volna a kérdés, hogy mekkora PONTOSAN a terület, akkor meg nem tudtad volna megmondani :)
Nyilván, ha most érettségizel, akkor 18-19-20 éves lehetsz. Szóval még az élet dolgairól sem nagyon tudtál, amikor ment az a műsor.
Én értem, csak épp ha az lett volna a kérdés, hogy mekkora PONTOSAN a terület, akkor meg nem tudtad volna megmondani :)
Igaz, ezért is írtam,hogy ezt megfogadom,hogy ha úgy van nincs kereklítés,és hagyom a kifejezést úgy.
Nyilván, ha most érettségizel, akkor 18-19-20 éves lehetsz. Szóval még az élet dolgairól sem nagyon tudtál, amikor ment az a műsor.
Igaz :D bár a matekot szeretem, de sajnos a trehányságom miatt keveset foglalkoztam vele :(
Összességében szerintem meglesz a 80+% neked, a kerekítésekkel nem lesz probléma :D Örülnek, ha egyáltalán valahogy ki tudjátok számolni.
Ahogy írtam; ha a levezetésből kiderül, hogy miért van az eltérés a megoldókulcs végeredményétől, akkor is jár a teljes pontszám. Persze érdemesebb menet közben nem kerekíteni, amennyire csak lehet, csak a végeredményt kerekíteni valahova. Egyébként a legtöbb esetben elég 2 tizedesjegyre kerekíteni (trigonometriánál inkább 4-re), feltéve, hogy a feladat nem kéri külön, hogy hova kerekíts.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!