A tápcsatorna különböző bontó enzimei milyen anyagokká hidrolizálják a nagy molekulákat?: Amiláz, pepszin, tripszin, kimotripszin, lipáz, nukleáz.
Figyelt kérdés
Pl: A pepszin tudom, hogy a fehérjéket bontja, de csak kisebb peptidekre vagy aminosavakra is, vagy azt már a tripszinek végzik?
Ilyen részletességgel elég a válasz
Előre is köszi:)
2023. ápr. 26. 14:34
1/1 anonim válasza:
Pepszin: a fehérjéket oligopeptidekké bontja.
Tripszin, kimotripszin, karboxipeptidáz, elasztáz: oligopeptideket bontja peptidekké.
Erepszin: a tripszin termékét monopeptiddé (aminosavakra) bontja.
Nukleáz: a nukleinsavakat nukleotidokká bontja.
Lipáz: a zsírokat zsírsavakra és glicerinre bontja.
Amiláz: a poli- és oligoszacharidokat diszacharidokká bontja.
Maltáz: amiláz termékét (diszacharid) monoszacharidokká bontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!