Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A tápcsatorna különböző bontó...

A tápcsatorna különböző bontó enzimei milyen anyagokká hidrolizálják a nagy molekulákat?: Amiláz, pepszin, tripszin, kimotripszin, lipáz, nukleáz.

Figyelt kérdés

Pl: A pepszin tudom, hogy a fehérjéket bontja, de csak kisebb peptidekre vagy aminosavakra is, vagy azt már a tripszinek végzik?

Ilyen részletességgel elég a válasz

Előre is köszi:)



2023. ápr. 26. 14:34
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Pepszin: a fehérjéket oligopeptidekké bontja.

Tripszin, kimotripszin, karboxipeptidáz, elasztáz: oligopeptideket bontja peptidekké.

Erepszin: a tripszin termékét monopeptiddé (aminosavakra) bontja.

Nukleáz: a nukleinsavakat nukleotidokká bontja.

Lipáz: a zsírokat zsírsavakra és glicerinre bontja.

Amiláz: a poli- és oligoszacharidokat diszacharidokká bontja.

Maltáz: amiláz termékét (diszacharid) monoszacharidokká bontja.

2023. ápr. 30. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!