Az éjszakába és a messzire főnevek vagy határozószók?
éjszaka = mondaton belül betöltött szerepe időhatározó-szó, ugyanúgy, mint a reggel, ma, holnap, tegnap, este, délben, stb.
messzire = mondaton belül helyhatározó-szó, úgy mint a valahova, hazulról, távolba stb.
De itt nem az áll, hogy éjszaka, hanem hogy éjszakába, ami egyértelműen főnév. A határozószók nem kapnak határozóragot. Ha mégis van ragjuk, onnantól kezdve a mondatban főnevek.
Amúgy azt, hogy helyhatározószó egybe kell írni, mert rövidebb, mint 7 szótag.
3-as vagyok.
Az időhatározók a mondatok időviszonyát fejezik ki, és párhuzamba vonhatók a helyviszonyok időre való átvitelével. Az időhatározók kifejezésmódja néha megfelel a helyhatározókéival, és jelentéseik között is párhuzam vonható. Egy Hol?-nak megfelel a Mikor?, egy Hová?-nak a Mikorra?
A vendégek éjszakába nyúlóan mulatoztak.
Meddig mulatoztak? Pedig ragot kapott a határozó, és raggal együtt is akként funkcionál.
Másik:
Hajnalra dér lepte el a tájat.
Mikorra? Hajnal-ra, pedig ragot kapott a határozó.
Másik:
Zene hallatszott a sötét éjen.
Mikor hallatszott? éj-en. Raggal együtt is idő-, és nem helyhatározó.
A 7 szótag alatti szavak írásmódjára vonatkozó észrevételedet pedig köszönöm!
A határozók-mint mondatrészi szerepként.pl.időhatározó
A határozószók pedig mint szófaj.
Tehát pl.az éjszakába szófaja(rangos)főnév,de mondatrészi szerepként (idő)hatarozó.
Igaz?
"Ha valaki a határozót nem képes megkülönböztetni a határozószótól, az nem vitapartner. Az grammatikai analfabéta."
1./ Ha "valaki"-ről beszélünk, akkor nem "az" mutatóval mutatunk rá.
2./ A GYIK oldala nem vitafórumként funkcionál.
3./ Aki a magyar nyelvtanban ennyire járatos, tanult ember, embertársait nem minősíti ilyetén durva módon.
4./ Harmadik osztályos gimnazista vagyok, hétfőn majd felhívom a tanárom figyelmét arra, hogy változtasson a tanítási módszerein, mert más emberek szerint idiótákat nevel, velem az élen.
5./ Ha bárkit összezavartam, megtévesztettem a hozzászólásaimmal, ezúton kérek elnézést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!