Hogyan tanuljak fizikát?

Figyelt kérdés

Az elméletet értem, meg a képleteket is. Viszont feladatokat egyáltalán nem tudok megoldani, sokszor még a kérdést sem értem.

Előző félévben Fizika 1 tárgyam volt, az éppen meglett 2-essel, azt is az elmélet segítségével kapartam össze.

Akkor olyan volt, hogy a mechanikáról tanultunk, sebesség, gyorsulás, stbb..

A képletek egyszerűek voltak, érthetőek, erre ilyen feladat volt a ZH-n, hogy egy vonat x kg tömegű, valahol van rajta egy kockacukor, z sebességgel halad, mekkora az a maximális sebesség/erő amivel lassulhat, fékezhet, hogy a kockacukor ne essen le róla.

Nem pontosan ez volt, mert csak fejből idéztem vissza, de valami ilyesmi, arra emlékszem.

Egyszerűen hiába tudom az elméletet meg a képleteket, nem tudok megoldani egy ilyen feladatot.

Hogy kellene rá tanulni, hogy a feladatok megoldása is menjen?

2023. márc. 23. 21:07
 1/6 anonim ***** válasza:
Gyakorolj sokat.
2023. márc. 23. 22:55
 2/6 anonim ***** válasza:

A ChatGPT is így van vele :) Tudja az elméletet meg a képleteket, csak nem tudja alkalmazni. Igazából ez nem értő tudás, csak emlékszel sztorikra. Tehát hogy amikor csúszik a lejtőn a test, akkor vannak ezek a nyilacskák, mindegyiknek van neve, stb.

(amúgy szomorú, hogy ezt az egyetemen tanítják, a Kádár-rendszerben az ilyen feladatok középiskolában voltak. Mondjuk másfélszer annyi alapóraszám, plusz még a fakultáció...)

A felkészüléshez ezt a könyvet ajánlom: [link]

(Az én időmben két kötetes volt) Fokozatosan nehezednek a feladatok, jól van felépítve.

Ahogy a magasugrást magával a magasugrás gyakorlásával lehet megtanulni, úgy a példamegoldást példák megoldásával. Csak fontos a fokozatosság, hogy mindig elgondolkoztasson a feladat, de ne legyen reménytelen.

2023. márc. 24. 09:39
 3/6 anonim ***** válasza:
Ja, látom most is kétkötetes, a 2. kötetet linkeltem. A mechanika az első kötetben van.
2023. márc. 24. 09:41
 4/6 anonim ***** válasza:
52%
Könyvajánlónak a 333 furfangos fizikai feladatokat is megemlítem.
2023. márc. 24. 10:16
 5/6 anonim ***** válasza:

Ajánlom használatra:

- Pólya György: A ​gondolkodás iskolája (gondolkodásmód miatt)

- Dr Szalay Béla: Fizika

Gyakorlás:

- Kömal

- Dér-Radnai- Soós példatár

- (kék, zöld) szakközépiskola, gimnáziumi feladatgyűjtemény

- és az Ennyit kellene tudnod fizikából c. példatárat.

Logikai készség fejlesztése:

- Brilliant.org és Smullyan könyvei is jók.

A fizikát tekintve fogalmak vannak és a fogalmakkal végezhető műveletek. Elsőnek értsd meg a fogalmakat. Aztán jöhetnek a műveletek teljesen alap szintről.

A fizikai képletek olyan, mint amikor egy autóra gondolsz.

Vagyis:

- mint amikor egy autó képe (képlet) jelenik meg előtted, de a kép hatására ezer-féle összetevő villan be, mert előtte megtanultad részekre bontani az autót és kerested is a kapcsolatokat a részek között.

Végül egy autó képében (képlet) összegezted a temérdek információt.

Ez van a fizikai képletnél is. Igazából az összes számítás alapú témáknál.

2023. márc. 24. 11:34
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem kell megvenni a példatárat!

[link]

[link]

2023. márc. 24. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!