Hogy tudom kiszámolni a területét?

Figyelt kérdés

Van egy négyzetem, oldalai 1 egységek.

A két pont a kör közzépontját jelöli.

és az általuk közbezárt idom területét kéne kiszámolni.ami szükrével van jelölve.

[link]

2023. márc. 6. 17:47
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
Igen ezek az átváltások nem voltak világosak, de így korrekt, szuper vagy :) Ez mennyire nehéz feladat szerinted? Közép érettségihez mérten
2023. márc. 6. 19:07
 22/24 anonim ***** válasza:
Szerintem ez elég nehéz.
2023. márc. 6. 19:10
 23/24 anonim ***** válasza:
Középszintbe még beleférne. Körszelet területének meghatározása középszintű anyag.
2023. márc. 6. 20:20
 24/24 anonim ***** válasza:

Egyébként egyszerűbben is meg lehet oldani;

Ha behúzzuk a metszéspontba a függőlegeseket, akkor a keresett rész egy 0,5 cm oldalú négyzetben lesz benne. Adott két, 0,5 cm-es negyedkör, amik területe összesen 2*0,5^2*pi/4 = 0,125*pi cm^2. A fekete rész ezzel egyszer, a szürke rész 2-szer lett megszámolva. Ha levonjuk ebből a 0,5 cm-es négyzet területét, akkor a fekete rész 0-szor, a szürke 1-szer lesz megszámolva, és pont ezt akarjuk elérni; így a területre 0,125*pi-0,25 cm^2-t kapunk egészen pontosan.

2023. márc. 6. 20:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!