KÉMIA! Ezeknek a vizes oldatoknak mi a kémhatása? (téma:sók hidrolízise)
-nátrium foszfát
-kálium nitrát
Valahogy képletekkel le kéne írni és kiszámolni(vagy nemt tudom)...Azt se tudom hogy kezdjek neki,mert nincs példa feladat.
De jó, pont ezt tanultunk ma mi is!
A levezetés elég bonyolult, legyen elég most annyi, hogy egy erős bázis és egy gyenge sav sója lúgosan hidrolizál, egy erős sav és egy gyenge bázis sója savasan, ha a sav és a bázis egyforma erősségű, akkor pedig semlegesen.
Tehát:
A nátrium-foszfát lúgosan hidrolizál, mert az NaOH erős bázis, a H3PO4 pedig gyenge sav. Egyenlet:
3Na+ + PO4--- + H2O = OH- + 3Na+ + HPO--
Láthatod, hogy hidroxidion keletkezik (tehát az oldat lúgos kémhatású), és fontos, hogy ez a hidroxid a vízből származik! (Egyébként ezt az egyenletet most írtam fel, úgyhogy lehetnek benne hibák. Azért remélem, hogy kémia tagozatos létemre nem rontottam el...)
A kálium-nitrát pedig vagy semlegesen vagy savasan hidrolizál. (Sajnos nem tudom, hogy a KOH mennyire számít erős savnak.)
Remélem, segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!