Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Honnan ismerem fel, melyik...

Honnan ismerem fel, melyik képletet vagy képleteket alkalmazzam egy összetettebb kombinatorikai feladat megoldásához?

Figyelt kérdés

Az alap képletek és az egyszerűbb feladatok mennek, de amint egy kicsit hosszabb vagy kacifántosabb, már sajnos nem tudom átlátni.

Pl. Pistike 4 darab csomagot kapott, rendre 3,3,3,4 db csokival, minden csoki különböző. A következő 13 nap mindegyikén eszik egy csokit úgy, hogy addig nem bont fel új csomagot míg az előző teljesen el nem fogyott. Hányféle sorrendben eheti meg a csokikat?

Itt pl. először ismétlés nélküli permutációra gondoltam(minden csokit sorba rendezünk, egy csoki csak egyszer szerepel), akkor 13!. Nem ez a végleges megoldás, viszont nem megy innen tovább a feladat, nem tudom milyen képletek kombinációja kellene hozzá. Hasonlóképpen vagyok minden olyan kombinatorikai feladattal, ahol egynél több képletet kell alkalmazni.

Létezik valami általános szabály, vagy séma ami alapján el tudom dönteni egy ilyen jellegű feladatnál melyik képletek kellenek?

2022. dec. 6. 21:59
 1/4 anonim ***** válasza:
Szia! Szerintem próbáljuk meg értelmezni a feladatot. Szóval abban az esetben ha 13! lenne a megoldás akkor valahogy úgy szólna a feladat, hogy: Pisti kapot 13 különböző csokit hány féle képpen eheti meg? A feladat viszont azt mondja, hogy csak akkor kezd bele a következő csomagba ha az előző teljesen elfogyott szóval először választunk a 4 csomag közül egyet, majd ha elfogyott az adott csomag akkor 3 közül stb. Amikor viszont egy csomagban vagyunk ismét elkezdünk számolni lehetőségeket úgy hogy tudjuk, hogy mindegyik csoki különböző. Általános séma nem igazán van, de ha tudod a képleteket és hogy milyen szöveg esetén melyiket kell alkalmazni lásd amit írtam. Azokra a kifejezésekre kell figyelni hogy különböző, azonos, kiválasztás és a szokványos logikai kifejezések(pl tagadás, csak akkor, ilyenek). Remélem tudtam segíteni a jó eredményhez vezető úton.
2022. dec. 6. 22:13
 2/4 steven95 ***** válasza:

Olyan értelemben nincs, hogy a képlet neve "segít" abban hogy na "most akkor a neve alapján ezt kell alkalmazni". A kombinatorikában érteni kell, végig gondolni a dolgokat. Idővel rutinosabban megy.

Válaszd szét az eseteket. #1-es jól írja. Segítő megfogalmazással kiegészíteném: Ha egyszerre túl sok a vizsgálandó változó, kössünk meg párat: itt pl. ha egy adott sorrendben nyitja ki a zsákot azon belül hány lehetséges eset van? Jobb esetben ez független a zsákok kinyitási sorrendjétől. Aztán megnézzük hányféleképpen nyithatjuk ki a zsákokat...

2022. dec. 6. 22:34
 3/4 anonim ***** válasza:

Valóban csak azt lehet mondani, hogy végig kell lépésről-lépésre gondolni.

Illetve van egy, ami általánosan tud működni; a legtöbb esetben az a jó megoldás, hogyha valamilyen "kódsort" számolunk meg; minden eseményhez tudunk egyértelműen egy kódsort rendelni, és ha van egy kis szerencsénk, akkor minden kódsor csak egy adott eseményt jelöl (ezt hívjuk kölcsönösen egyértelmű megfeleltetésnek). Ha ezeket a kódsorokat meg tudjuk számolni, akkor jók vagyunk.

Például legyen A;B;C;D csomagunk, amikben a1;a2;a3;b1;b2;b3;c1;c2;c3;d1;d2;d3;d4 csokik vannak. Az a kérdés, hogy ezeket hányféleképpen tudjuk egymás mellé írni, annyi megkötéssel, hogy a nagybetűk után mindig azok kisbetűs párja kell, hogy következzen, amíg el nem fogy az összes.

Ebben az esetben a kódokat úgy tudjuk megszámolni, hogy mivel ezek egymás után kell, hogy következzenek, "összeragasztjuk" őket (hasonlóan ahhoz, mint amikor van két jó barát, és egy társaságban hányféleképpen tudnak egy sorba beállni, hogy a barátok egymás szomszédjai legyenek). Az összeragasztás után keletkezik 4 csoport, amiket tudunk egymás után tenni, ezt 4!-féleképpen tudjuk megtenni.

Most nézzük meg, hogy az egyes összekötözésekben hányféleképpen követhetik egymást a betűk:

A csomag: mindenképp A-val kezdődik, a maradékot cserélgethetjük, erre 3! lehetőségünk van.

B csomag: ugyanez, 3!.

C csomag: ugyanez, 3!.

D csomag: ugyanez, csak itt 4 darab kisbetű van, tehát 4!.

Ezeket összeszorozzuk, tehát 3!*3!*3!*4!-féleképpen tudjuk a csokikat kihúzni, és ezt még beszorozzuk az elején számolt 4!-sal, tehát 4!*3!*3!*3!*4! = 124.416-féle lehetősége van az összes csokit felzabálni.

A te gondolatmeneted amúgy eleve hibás, mivel az csak akkor működhetne, hogyha a különböző csomagokon belül válogathatna. Vagy ha arra gondolsz, hogy ebből levonnád a rossz eseteket, akkor azzal csak annyi a probléma, hogy nagyon kaotikusan vannak ehhez képest a rossz esetek, tehát kb. lehetetlenség lenne összeszedni.

2022. dec. 7. 01:32
 4/4 Tom Benko ***** válasza:
Nincs valami titkos jel, kézfogás, akármi, hogy felismered, mikor mit kell csinálni. Csak rutin. Sok feladatot oldj meg, olyat, ami nehéz, és egy idő után bekattan.
2022. dec. 7. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!