Blurting tanulási módszer! Vélemények?
Amennyit megértettem belőle én valahogy így tanultam egyetem alatt.
Én a könyvből saját jegyzetet készítettem, amit átrendeztem, kiegészítettem információkkal a saját gondolkodásom szerint )net + könyv segítségével).
Amit nem írok le azt kis túlzással meg sem jegyzem.
Működhet, de nyilván erre is időt kell szánnod. Meg lehet kockáztatni, hogy 5 teszt előtt kipróbálsz egy új technikát, de akkor el kell határoznod magad, és korán elkezdeni a tanulást.
Középiskolai tanulási módszerről sajnos nincs személyes tapasztalatom, mert szinte semmit sem tanultam, hanem megjegyeztem az órán elhangzottakat (ennek ára viszont az volt, hogy az egyetlen unalams tárgyból - történelemből - mindig rossz jegyeim voltak).
Egyébként akárhogy is, érdemes a megtanulandó anyagot megérteni, minden bekezdés mellé jegyzetelni (pl. kérdést felírni, amire választ ad a szöveg), saját szavaiddal összefoglalni (megint csak bekezdésenként, vagy még rövidebb formában), később az egészet elmetérképpel rendszerezni, hogy meglegyen a logikai kapcsolat. Ugye a tanulás lényegében megértés, a meglévő tudásra építve.
Egy tananyagban lévő információ valamilyen felsőbb logika szerint van elrendezve (pl. a Rigómezei csata oka és következménye), ugyanakkor ennek a logikának a konkrét részletek adnak tartalmat (évszámok, nevek, személyek). A sikeres tanulás lényege, hogy a két szint között megfelelően lavírozz.
Idegen nyelv esetén persze ez a módszer nem működik. Ott érdemes minél több kontextusban látni a szót, illetve saját magadnak is mondatokat formálni.
Matematikában meg szintén nem nagyon érdemes logikából kiindulni (hacsak nem éppen azt kérik számon, hogy vezess le egy megoldó képletet): mivel itt a számon kérés is számolás formájában van, érdemes a megadott feladatokat újra kipróbálni stb. Feleslegesen nem sorolom tovább a lehetséges alternatívákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!