Valaki segítene a fizika házimmal, kérlek? Inkább humán tantárgyas vagyok:D
Sziasztok!
Adott egy I és egy Uk táblázat. (A pontos adatokat nem írom le, mert én szeretném kiszámolni, csak a képletekkel vagyok bajban.) 3 feladat van ezzel a táblázattal. 1. A telep belső ellenállásának kiszámítása 2. A telep belső feszültségének kiszámítása és végül a 3. A rövidzárási áram kiszámítása. Kérlek, segítsetek rajtam. Köszönöm!^^
Gondolom, több soros a táblázat, ezt persze b*szol leírni.
Ha terheled a feszültségforrást, akkor a belső feszültségből levonódik a belső ellenálláson eső feszültség. Ha volna olyan sor, ahol az I=0 (de megint utalnék első mondatom második felére), akkor az a feszültség egyszerre a belső feszültség és a kapocsfeszültség. Ésígytovább.
Tényleg megadhatnád mi van abban a táblázatban. Akkor feltételezzük, hogy ezek vannak megadva: I1-hez Uk1 tartozik, I2-höz Uk2 tartozik és I2>I1, ennek megfelelően Uk1>Uk2.
1. A telep belső ellenállásának kiszámítása:
A telep belső feszültsége a kapocsfeszütség és a belső ellenálláson eső feszültség összege. Ez mindkét összetartozó árammal és kapocsfeszültséggel felírható:
Uo=Uk1+I1·Rb
Uo=Uk2+I2·Rb
Mivel mindkettő Uo-val egyenlő, ezért:
Uk1+I1·Rb=Uk2+I2·Rb
(I2–I1)·Rb=Uk1−Uk2
Rb=(Uk1−Uk2)/(I2–I1)
2. A telep belső feszültségének kiszámítása:
Az előbb kiszámított belső ellenállást visszahelyettesíted valamelyik egyenletbe:
Uo=Uk1+I1·Rb
Uo=Uk2+I2·Rb
3. A rövidzárási áram kiszámítása:
A rövidrezárási áram a belső feszültség és a belső ellenállás hányadosa:
Iz=Uo/Rb
Tom Benko
Tulajdonképpen azt írta, hogy valami képleteket írjunk, de lehet, hogy még a behelyettesítés is nehezen megy neki. Viszont nem válaszolt, lehet, hogy már nem is érdekli az egész. Írtam neki privátban is, hogy szívesen segítek, de arra sem válaszolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!