Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ellenállás, ohm törvénye, nem...

Ellenállás, ohm törvénye, nem értem?

Figyelt kérdés
Szóval ebből fogunk nemsokára dolgozatot írni és tökre nem értem hiába olvasom el a könyvet 100x, eltudnátok magyarázni?

2022. okt. 25. 19:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Mit nem értesz rajta? Ohm törvénye: ellenállás = feszültség osztva az árammal, R=U/I. Vagy ennek a képletnek az átrendezett változatai: U=I·R és I=U/R.
2022. okt. 25. 20:12
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok, itt szerintem elég érthetően le van írva:

[link]

2022. okt. 25. 20:16
 3/6 A kérdező kommentje:

Az nkp-n az utolsó feladatot nem értem

[link]

2022. okt. 25. 21:02
 4/6 anonim ***** válasza:

Erről a kérdésről van szó?

4. Ugyanakkora erősségű áramot melyik fogyasztón „hajt át” nagyobb feszültség: a nagy vagy a kis ellenállásún?

Felírod az áramot: I=U/R

A feladat szerint az áram állandó, ahhoz, hogy akkor se változzon, ha növeled a feszültséget, az ellenállást is növelni kell, vagyis a nagyobb ellenállásún.

Talán jobban érthető egy számpéldával. Legyen az áram I=2 A. Legyen először a feszültség U1=10 V, majd utána növeljük meg U2=20 V-ra. Az első esetben ahhoz, hogy az áram 2 A legyen R1=5 Ω szükséges: R1=U1/I=10/2=5 Ω. Most növeljük meg a feszültséget 20 V-ra. A kérdés, hogy mekkora értékűre cseréljük az ellenállást, hogy az áram ne változzon? Ismert az áram, I=2 A és a feszültség U2=20 V, akkor a szükséges ellenállás: R2=U2/I=20/2=10 Ω.

Erre a kérdésre így lehet így lehet megfogalmazni a választ: Ahhoz, hogy a feszültség növelésekor az áram értéke ne változzon az szükséges, hogy amilyen mértékben növeljük a feszültséget ugyanolyan mértékben növeljük az ellenállást is.

2022. okt. 25. 21:58
 5/6 anonim ***** válasza:

Vagy az utolsó táblázatos feladatra gondoltál?

A táblázatban meg van adva a feszültség, áram, ellenállás közül kettő és a harmadikat kell kiszámolni, illetve a helyes eredményt a megfelelő helyre húzni. Nehezítésnek ennyi van: „A hiányzó ellenállást ohmban, az áramerősséget milliamperben, a feszültséget kilovoltban add meg!”

Az elsőnél ismert a feszültség U=3 V és az áram I=1,5 A, kérdés az ellenállás ohmban. R=U/I=3/1,5=2 Ω

A másodiknál ismert a feszültség U=4000 mV és az ellenállás R=0,2 Ω, kérdés az áram milliamperben. Először a 4000 mV-ot átváltod V-ra: 4000 mV=4000/1000=4 V. Ezután kiszámítod az áramot A-ben: I=U/R=4/0,2=20 A, majd ezt átváltod milliamperre: 20 A=20·1000=20000 mA.

A harmadiknál ismert az áram I=1000 A és az ellenállás R=5 Ω, kérdés a feszültség kV-ban. Kiszámítod a feszültséget V-ban: U=I·R=1000·5=5000 V, majd ezt átváltod kV-ra: 5000 V=5000/1000=5 kV.

Az a lényeg, hogy mindig azonos nagyságrendű mértékegységekkel számolj. Ha a V-ot osztod A-rel, akkor V/A-t, vagyis Ω-ot kapsz. Ugyanígy, ha az A-t szorzod Ω-mal, akkor A·V/A=V-ot kapsz és, ha a V-ot osztod Ω-mal, akkor V/(V/A)=A-t kapsz.

A második számolható úgy is, hogy hagyod a feszültséget 4000 mV-nak és az ellenállást váltod át mΩ-ra 0,2 Ω=0,2·1000=200 mΩ, majd ezekkel az áram: I=4000/200=20 A

Ha még most tanulod, akkor legbiztosabb, ha a számítás előtt mindegyiket az alapmértékegységekre váltod át (V, A és Ω) és utána végzed el a számítást. Aztán, ha azt akarják, hogy kV-ban, mA-ben, stb. add meg az eredményt, akkor a számítások elvégzése után váltsd át a kívánt mértékegységre.

Különböző mértékegységekkel is lehet számolni, de akkor nagyon oda kell figyelni az eredmény nagyságrendjére, ezért ezt nem javaslom.

2022. okt. 25. 22:28
 6/6 A kérdező kommentje:
Na mostmár értem! Köszönöm!
2022. okt. 25. 22:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!