Valaki segítene nekem? Kell készítenem 1 oldalas fogalmazást az iskolába filmesadaptációról! Olyan könyvről ami filmben is elkészült már és le kell írnom h mik a nehézségei a filmkészítésnek ha könyv alapján cisnálom.
tüskevár.
az jó olvasmány és film is tetszett nekem.
filmen sokkal szebb, látni azt a környéket, mindazt ami ott van folyton az ember körül azt nem lehet papírra vetni, csak nagyját.. ímmel-ámmal
hogy ezzel segítettem-e.. fingom sincs:D
Mármint most ötleteket vársz olyan könyvekről, amikből film is készült? Mert azt tudok párat.
Magyar:
Szabó Magda - Abigél
Kertész Imre - Sorstalanság
Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk
Fekete István - A koppányi aga testamentuma
Fekete István - Vuk
(Fekete István műveit még sorolhatnám, de asszem ennyi is elég, de ha a többi érdekel, nézz utána)
Jókai Mór - Az aranyember
Örsi Ferenc - A Tenkes kapitánya (bár ez nem egy film, hanem egy 13 részes sorozat)
Rideg Sándor - Indul a bakterház
Sánta Ferenc - Az ötödik pecsét
Csukás István - Keménykalap és krumpliorr (ez sem EGY film, hanem több részes sorozat)
Salinger Richárd - Apám beájulna
Külföldi:
Irvine Welsh - Trainspotting
Chuck Palahniuk - Harcosok klubja
Rebecca Wells - Vagány nők klubja
sok sok Stephen King regény (pl. A ragyogás (két film), A rémkoppantók, Atlantisz gyermekei (csak a könyv egy részéből készült film), Tortúra, stb.)
Harry Potter könyvek
Sok Agatha Christe könyvből készült film, pl. a Poirot sorozat részei is egy-egy könyv alapján készültek
A. A. Milne - Micimackó
Alexandre Dumas - Monte Cristo grófja
Anthony Burgess - Gépnarancs (magyarul Mechanikus narancs címmel)
Charles Dickens - Karácsonyi ének
Eric Knight - Lassie hazatér
Erich Kästner - A két Lotti
Felix Salten - Bambi
Frances H. Burnett - A titkos kert (illetve A padlásszoba kis hercegnője, amiből én sorozatot láttam, és könyvben olvastam)
Na, remélem ezek között akad olyan, amit láttál és/vagy olvastál.
A film soha nem olyan részletes, mint a könyv, mert egy könyv lehet 800 oldalas is, de egy film unalmas, ha túl hosszú...bár mostanában megcsinálják úgy, h szétszedik, és két rész lesz...harry potter, alkonyat...
Vagy...összevonnak több könyvet, és abból van egy film...rémségek cirkusza(szerintem ez a világ legrosszabb adaptációja)
Könyv alapján filmet csinálni azért nehéz, mert ki kell emelni a cselekmény szempontjából fontos részeket, de nem lehet túl sok, viszont ha nem kerül a filmbe elég információ, akkor érthetetlen lesz, vagy más lesz a könyv, mint a film...szóval úgy kell kiszűrni a lényeget, hogy a könyv lényege megmaradjon.
Remélem segített.
Az utolsó nagyon jól leírta. Én még azt tenném hozzá, hogy egészen más a karakterábrázolás egy filmnél, és más egy könyvnél. Pl. egy könyv esetében a szerző egész nyugodtan leírhatja kicsit hosszasabban egy szereplő szokásait, jellemét, míg egy filmben ezt máshogy kell bemutatni, nem lehet annyira belemenni a részletekbe, viszont így nem kapunk olyan részletes képet az adott személyről. A filmek sokkal inkább a cselekményre koncentrálnak, a könyvekben viszont jobban ki tud bontakozni a karakter személyisége.
Illetve személyes tapasztalatom, hogy ha valaki előbb olvasott egy regényt, majd megnézte az abból készült filmet, azt sokszor csalódás éri, mert nem egészen úgy képzelte el a dolgokat, minta film rendezője. Szintén zavaró lehet, ha az olvasó más dolgokat emelne ki a regényből, mint a film készítői, és így az olvasó számára fontos dolgok részben kimaradnak.
Viszont ha valaki egy filmet előbb lát, mint az alapjául szolgáló regényt olvassa, akkor a filmélménye alapján képzeli el az olvasottakat, így elég ritka, hogy ha tetszett a film, akkor utána a regény nem tetszik. Ilyenkor úgy érzi az ember, hogy valami pluszt adott neki a könyv, többet tudott meg a történetről, fordított esetben viszont sokszor úgy érzi, hogy valamit "elvettek" a könyvből. Viszont ettől függetlenül, nekem nagyobb élmény, ha a saját fantáziámra van bízva, hogy mit hogyan képzelek el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!