Határozzuk meg az alábbi halmaz belsejét, határát és külsejét? (többi lent)
Tisztában vagyok a fogalmakkal, leginkább az alkalmazását érzem problémának és órákon hiába csináltunk nehezebb feladatokat valahogy mégis kezdő lökés nélkül problémásnak érzek egy ilyen feladatot is gyakorlásnak.
Belseje: Az 1 sugarú kör belseje.
Határa:
1 sugarú kör ,mint ív
unió
az x egyenesen [1,2] zárt intervallum.
Külseje: 1 sugarú körön kívül
mínusz
x egyenesen ]1,2[ nyílt intervallum.
Fogalmak:
belső pont: ha a halmaz egy pontja köré létezik olyan r sugarú kör amin belül csak szintén a halmaz pontjai vannak akkor az belső pont.
külső pont: ugyan ez pepitában, a halmazba nem tartozó pontok alkotta halmaz belső pontja
határ: olyan halmaz vagy nem halmazbeli pont amihez nem tudunk olyan sugarat vonni köré, hogy csak egyféle pontot tartalmazzon magát a pontot leszámítva.
lezárt: a belső pontok unió határpontok
példaban ez:
1 sugarú körlap belseje és széle is unió [1,2] intervallummal.
Köszönöm a válaszokat, ment mindenkinek a zöld!
Akkor jól gondoltam, csak túl szerettem volna bonyolítani:D viszont nem kell valahogy bizonyítani, hogy ha az egysugarú kör belsejében vagyunk akkor valóban minden pontra igaz lesz a halmaz belsejének gömbös definíciója?
Szerintem ez ilyen egyszerű feladatnál triviális. Nyilván lehet bizonyítani.
Sőt ez alap bizonyítás, hogy az ilyen halmaz nyílt, azaz csak belső pontja van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!