Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy lézer 650nm hullámhosszú...

Egy lézer 650nm hullámhosszú vörös fényt bocsájt ki 1mW teljesítménnyel. mennyi egy kibocsátott fénykvantum energiája?

Figyelt kérdés

A tankönyv egyetlen képletet adott meg: h*f=Wki + 1/2 m*v2

Sajnos nem tudom, hogy ebben mit jelent a h (tankönyv csak párat emelt ki), és az eredmény is kb 3 ismeretlenes lesz.

Tanácstalan vagyok, a tanárunk csak lehurrog, hogy ez alapján kell megoldani.

2022. szept. 17. 09:40
 1/4 A kérdező kommentje:
a plank állandó egyszerűsített verziója az E=h*f. de ebben is van egy h, amiről nem tudom, hogy mi és nincs mit oda helyettesíteni. Marad h és E két ismeretlen.
2022. szept. 17. 09:58
 2/4 krwkco ***** válasza:
100%

A h az úgynevezett Planck-állandó. Benne van a középiskolai függvénytáblában (ha létezik még ilyen), vagy megtalálod a net-en.

Az f pedig a fény frekvenciája. A hullámhossz és a fénysebesség ismeretében lehet kiszámolni. (Mennyi idő alatt fut le a fény egy hullámhossznyi távolságot. Ennek a reciproka.)

2022. szept. 17. 10:15
 3/4 A kérdező kommentje:
Akkor a planck állandóan benne van önmaga? E=h*f, abból a h mégegyszer azt jelenti, hogy E=h*f?
2022. szept. 17. 10:30
 4/4 krwkco ***** válasza:

"a plank állandó egyszerűsített verziója az E=h*f."

Ez nem a Planck-állandó egyszerűsített verziója. Ez egy képlet, ami megadja az elektromágneses (itt: fény) foton energiája és a frekvenciája közötti kapcsolatot. A képletben szerepel a Planck-állandó is. A jelölése h.

2022. szept. 17. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!