Hogyan kell beadandót írni egyetemen? Elsős vagyok, oktőber 3-ig kell leadnom egy 2 oldalas vmit, egy cikkről kell véleményt írnom. Hogy kezdjek hozzá, egyáltalán hogyan kell? Gazdálkodási és menedzsmentes vagyok, KÖZGÁZ.
Ha a tanár nem adott utasítást a külalakot illetően, akkor nem lőhetsz mellé a következővel:
Másfeles sortáv
Csinálj egy fedőlapot, amin rajta van a beadandó címe (Vélemény/Gondolataim a xy című cikkről - vagy ez a cím le is maradhat, esszéknél fontosabb) és a te adataid. Ha van a lap közepén nagy cím, ezekett helyezd a jobb felső sarokba. Itt szerepeljen a neved, az évfolyamod, szakod, a tanár neve, a tárgy, amire beadod ezt, és a dolgozat tárgya: vélemény az xy cikkről (ez megteszi cím helyett). ha nem írsz középre külön nagy címet, akkor ezek az adatok
lehetnek az oldal közepén. (amúgy a tárgy elég).
A bal alsó sarokba keltezést írj. Dátum, hely.
A dolgozat nem hosszú, két oldal nem sok, úgyhogy egy arasznyi bevezetés elég. Formáld meg a véleményed a cikkről, amit le akarsz írni, és erről csinálj vázlatot külön lapon. Ez segít majd dogát írni. A bevezető szóljon arról, milyen szempontot választottál, esetleg milyen más források befolyásoltak a véleményed kialakításában, stb.
Utána a tárgyalásban kifejted a véleményed magát logikusan felépítve (amit a lapon megszerkezstettél - legyen egy A pont és egy B pont, a logika haladjon A-ból B-be). Tűzz ki egy megállapítást, egy egy mondatos véleményt, egy végső konklúziót, és az legyen a cél, amit ki kell fejtened, logikusan meg kell magyaráznod.
Mivel ez egy vélemény, a személyesebb fordulatokat használhatod: véleményem szerint, úgy vélem, stb. Ez amúgy esszében tilos.
A befejezésben röviden, kábé annyiban, mint a bevezetés, azt fejtsd ki, milyn egyéb nézőpontokat lehet alkalmazni, amikre te nem tértél ki, milyen egyéb vélemények alkothatók a cikkről/ügyről, és te miért azt választottad, amit.
Én így írnám.
Ha van kérdésed, kérdezz nyugodtan.
25/L doktori hallgató :)
Álltalában minden beadandónak leírják, elmondják pontosan a követelményeit.
Ha a követlemények és a leirt feladat:
- egy cikk
- vélemény
- két oldal
- október 3.
(valamint a tárgy eddig leadott anyaga) alapján nem tudod felmérni, hogy mit kell csinálnod, vagy mit várnak el, el kellene gondolkoznod azon is, hogy neked való-e az egyetemi oktatás.
Ne legyetek ennyire szigorúak, ha olyan középsuliba járt, ahol nem kellett ilyesmit csinálnia, akkor ez az első ilyen feladata, és az első baromi nehéz, az ember tele van kétségekkel, meg megfelelni akarással, meg azt se tudja, mihez nyúljon.
Kérdező, azt elfelejtettem, hogy csatold a doga végére a cikket is. Mindezt (mivel rövid) tűzd össze, és kész. Ha kérik, kézzel is szignózd (nem mindenütt kell).
25/L (a doktoris)
Érettségizni csak elment.
Sztem még nagyon figyelj oda a szerkesztésre is. 13-as betűméret, 1.5-es sorköz, margó, cím, tagoltság (bekezdések), Times new roman. Fejlécbe a nevedet, évfolyamodat. Lentre oldalszámot.
23 (magyar szakos egyetemista)
utolsó vagyok:
természetesen nem maradhat el a hivatkozás: felhasznált irodalom. Enélkül az egyetemen simán plágiummal vádolhatnak meg, és teszik is nagyon sok esetben. Tehát a szövegben ha más által elmondottakra/leírtakra hivatkozol, vagy akár csak minimálisan megemlíted, a mondat végére, a szövegbe, zárójelbe beírod, hogy pl. (Szabó:134). Ennek megfelelően a dogád végére lapoz a tanár, és megnézi, hogy ott van-e a felhasznált irodalomban, hogy Szabó Magda, 2002. Könyv címe, Kiadó, Kiadás éve, 134. oldal. Ha több könyvre is hivatkozol pl. Szabó Magdától, akkor a szövegbe ezt írod pl: (Szabó:2002:134). Ha pl több Szabó nevű van, kiírod a nevét a szövegben a mondat után, tehát (Szabó Magda.134)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!