Kéne nekem irodalomórára szavak másképpen? Pl:. Vonat= Gőzpöfögészeti tovalöködönc; Nyakkendő= Nyaktekerészeti melfekvenc! Azt szeretném hogy ilyenek legyenek és ilyen rímelősek legyenek a szavak amiket most adok meg:
A Nyaktekerészeti mellfekvenc stb. kifejezések a nyelvújítás korából (kb. 1800-as évek) származó, meg nem honosodott művi kifejezések. Én is tudok egy ilyet: oxigén = éleny. Az általad megadott többi szónak nincs ilyen megfelelője, sőt lehet, hogy ezek maguk a nyelvújítás részei, mivel ekkor alkottak meg számos magyar szót a külföldi megfelelőkből. TV az 1960-as években terjedt el. Melltartó szintén modern, ne felejtsd el, hogy 1920 előtt fűzőt hordtak a hölgyek.
Tehát a felsorolt dolgokból erre a kettőre biztosan nem találsz megfelelőt.
Üdv
Ezzel csupan az a baj, hogy tv, melltarto nem volt a nyelvujitas kora elott, vonat, nyakkendo volt, onnan vannak ezek a "vicces" elnevezesek. A biciklit labtekereszeti tovalokdoncnek vagy billengeszeti kerekduplanynak is hivtak, a sal nyaktekerincs volt a 18-19. sz. forduloja tajekan.
Emlőtartászati feszemény=melltarto
Mozgoképvetitészeti sugározmány=tv
Pihenészeti ülömény=szék
Sötétiszeti lógomány=fuggony
Szőrtelenészeti karcolmany=borotva.
Ennyit tudtam kihozni a sotet allomanyombol:D
kenguru: fiahordó górugrány
Zsiráf: foltos nyakorján
De itt inkább a Google találatok az érdekesek, mert ezek közt cikkek is vannak a témáról, egyéb példákkal
Lám, a rovátkolt barom például megmaradt, rovar formájában.
Az élenyért is kár (oxigén), meg a delejért is (delej = dél + éjszak = mágnes, sajnos a delej csak valami átvitt értelemben maradt meg)
visszás pótkebel
(a cosinus függvény inverze. A kebel is (és az ötletadó sinus) egyébként valami félrefordítás, a fogalom eredeti arab és indiai megnevezésének valódi etimológiája a húrra vezethető vissza: a sinus tényleg az adott félszöghöz tartozó félhúr, sőt az eredeti táblázatok még valóban a szöghöz tatozó húrokat tüntették fel)
Hörcsögnek:
Az első válaszoló vagyok, mérnök, nem nyelvszakos.
Azért kösz a bókot
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!