Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A körben adva van az AB=8cm...

A körben adva van az AB=8cm és AC=5cm húr, az általuk bezárt szög 52 fokos. Mekkora a kör sugara?

Figyelt kérdés
Totál elvesztem. Matek pótvizsgára készülök, de leblokkoltam.

2022. júl. 25. 21:00
 1/2 krwkco ***** válasza:

A körülírt kör középpontja az oldalfelező merőlegesek metszéspontja. Rajzold be ezeket a két ismert hosszúságú oldalhoz. Akkor kapsz két derékszögű háromszöget 1-1 ismert oldallal és az egyik szögük ismert összegével. Vedd fel a közös átfogót ismeretlennek és írj fel egy egyenletet az 54 fokos szögre.

Nem számoltam ki, de szerintem ez működhet.

"Matek pótvizsgára készülök, de leblokkoltam."

Geometriai feladatoknál rajzolni kell, próbálkozni, amig valami ismerős dolgot nem látsz.

2022. júl. 26. 07:28
 2/2 tatyesz ***** válasza:
Az ABC háromszög köré írt köre az adott kör. A BC oldalt ki tudod számolni koszinusz-tétellel. Ezután a kör középpontjából húzz két sugarat a B és C pontokba, így egy egyenlő szárú háromszöget kapsz, aminek szárszöge 2 · 52°= 104°.
2022. júl. 26. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!