Melyik uralkodó uralkodása alatt zajlott az 48-49-es szabadságharcot?
V. Ferdinánd
1848. december 2-án az udvari kamarilla lemondatta minden címéről unokaöccse, Ferenc József főherceg (Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné fia) javára. (Magyarországon vitatták e lemondás szabályosságát, ezért a magyarok egészen az 1849. április 14-i trónfosztásig őt tekintették magyar királynak.)
5
Ilyenért engem a múltkor mocskosul lepontoztak. :)
#5.
A válaszodra reagálva és a kérdésre is választ adva V. Ferdinánd, valamint Ferenc József uralkodása alatt zajlott az 1848-49-es forradalom, bár ez utóbbi nem volt Magyarország legitim vezetője, hiszen akkor ő még nem volt királyunk. Uralkodói elismerésének feltétele pedig az lett volna, hogy felesküdjön a magyar alkotmányra, amelyet ő nem ismert el, és elutasított. 1867. június 4-én koronázták meg Ferenc József Habsburg császárt Magyarország királyává, amit nagy részben köszönhetett feleségének, Sissy-nek!
8.
A gróf Batthyány Lajos vezetésével megalakuló új kormány már nem a királynak, hanem az ország választott képviselőinek, a magyar országgyűlésnek tartozott felelősséggel. Ezért tehát független, és felelős kormány volt.
Az utolsó rendi országgyűlés által elfogadott áprilisi törvényeket az uralkodó, V. Ferdinánd király április 11-én szentesítette. Ez fordulópontot jelentett a magyar történelemben, az ország gazdasági-politikai-kormányzási rendszere óriási változáson ment keresztül. Az áprilisi törvények alapján Magyarország csaknem független ország lett.
Akkor miért is volt legitim uralkodó Ferenc József?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!