Buta-1,3-dién részleges addíciójának mi a 4 eredménye?
A 3,4-dibrómbut-1-én molekula királis (optikai izoméria), így ebben a leírásban kettő molekulát is jelöl. [(S)-3,4-dibrómbut-1-én | (R)-3,4-dibrómbut-1-én] A harmadik szénatomon 4 különböző ligandum van (vinil-csoport, hidrogén, bróm, és egy brómozott metil-csoport).
Utóbbi molekulánál pedig geometriai izoméria lép fel mivel a kettős kötésben részt vevő szénatomokhoz kapcsolódó 2 ligandum nem azonos. Cisz-transz molekulákról lehet beszélni annak függvényében, hogy a 'nagyobb csoportok' azonos oldalon vannak-e egy horizontálisan (vízszintesen) felírt molekulánál. (ha mindkettő fent van, akkor cisz, ha egyik fent, egyik lent, akkor pedig transz) Nem a legjobb a leírásom, de így szerintem átmegy a lényeg. [cisz-1,4-dibrómbut-2-én | transz-1,4-dibrómbut-2-én]
Írj bátran, ha van kérdésed a leírás kapcsán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!